Dator > äpple vs PC-processorer

 • äpple vs PC-processorer


 • Fram till 2006 använde Apple-dator och PC olika typer av processorer. Apples processorer inte är kompatibla med Windows och PC-processorer inte var förenliga med Apples Mac OS X. Men det året Apple började tillverka datorer som använt samma typ av processor som Windows-datorer, så att användarna kan köra både OS X och Windows på sina . Macar

  Definiera PC-processorer

  Termen "PC-processor" används ofta för att hänvisa till Intel x86 processorarkitektur. Denna processor arkitektur introducerades av Intel 1978 i form av 8086-processorn. Intels ursprungliga x86-processorer vunnit bred bransch popularitet eftersom IBM antagit dem för användning i deras PC, den första i sitt slag, 1981. Arkitekturen blev en branschstandard, och det är fortfarande den standard idag. Andra processor tillverkare, främst AMD, göra processorer som använder samma arkitektur.

  Tidig Apple processorer

  Apples första allmänt tillgängliga dator var Apple II, som släpptes 1978. I ett bakslag för Intel valde Apple att använda processorer från MOS Technologies, en Intel konkurrent. På den tiden var det knappast en standard för konsument-processorteknik. Apple gick igenom en rad olika processorer, till slut ner på teknik utvecklad av Motorola. Apple använt Motorola processorer förrän 1994, då den samarbetar med IBM att använda PowerPC-processorn.

  PowerPC

  När människor hänvisar till skillnaden mellan Apple processorer och processorer PC, hänvisar de ofta till Apples användning av IBMs PowerPC-arkitekturen istället för det mer vanliga x86-arkitekturen som finns i datorer. PowerPC är utformad med en helt annan filosofi än x86. Som sådan programvara avsedd för x86 kan inte köras på PowerPC, och vice versa. Vid den tiden trodde många datavetare att filosofin PowerPC byggde på, så kallade RISC (reducerad Instruction Set Computing), skulle leda till snabbare processorer. Denna debatt fortsätter med 2010.

  Apples Intel Transition

  Apple vd Steve Jobs meddelade den 6 juni 2005 att bolaget skulle börja övergången från IBMs PowerPC-processorer till Intel-processorer. Vid tidpunkten för detta uttalande hade Intel processorer leapfrogged PowerPC i fråga om pris till prestanda. Dessutom var Intels processorer kan köras med betydligt mindre värme och el än jämförbara PowerPC-processorer, vilket är avgörande för att användas i bärbara datorer.

  Apple och PC

  Som av 2010, både Apple och PC-datorer använder samma processor arkitektur, fortfarande enligt den gamla x86-standarden. Dock har processorteknik kommit långt sedan 1978. Många tillägg och utvidgningar har gjorts till x86, och det är den gyllene standarden för konsumenternas datorer. PowerPC och andra RISC-processorer används fortfarande, men bara i särskilda program, t. ex. vetenskaplig forskning eller andra områden där extrema prestanda krävs. Eftersom Apple och PC använder samma processor teknik är det möjligt att köra Windows på Apple-produkter. Apple tillhandahåller även programvara för att underlätta processen.


Previous:nothing Next:hur man beräknar belastningen av PC nätaggregat

Relaterade artiklar


 • bluetooth mus vs trådlös mus
 • vad är en processor?
 • 32 bit vs 64-bitars CPU
 • hur du installerar hårddisken i en Dell 600
 • hur du formaterar en tom DVD-R
 • hur du ändrar mängden hårddiskutrymme
 • hur man byter hårddisk i Dell inspirion 6000
 • hur man byter en t8100 processor
 • hur du återställer bildfiler
 • hur man installerar en batteribackup