Dator > BIOS-information för dator

 • BIOS-information för dator


 • Basic Input /Output System (BIOS), lagras direkt i datorns hårdvara, fungerar som mitt-man mellan användaren och maskinvaran. Den kontrollerar all hårdvara för att säkerställa funktionalitet, och underhåller användare inställning om hur hårdvaran laster eller initierar när datorn startar. Olika former av BIOS finns för olika hårdvara

  Kontrollera maskin vid start

  När en användare startar en dator, BIOS kör ett självtest (känd som Power On Self Test, eller POST) för att säkerställa att alla hårdvara fungerar korrekt. BIOS kommer att kontrollera strömmen, minne och alla styrenheter som bär signaler runt datorn. Om maskinvaran klarar testet, då en framgångsrik POST pip kod kommer att utfärda (vanligtvis en eller två, beroende på hårdvaran). Annars kommer systemet inte att starta upp.

  Maskinvarukonfiguration

  Efter en lyckad POST, BIOS konfigurerar hårdvaran i moderkortet eller ansluten till den (som videokort) så att hårdvaran är klar för användning av operativsystemet. Användare kan konfigurera vissa aspekter av hårdvara via BIOS, såsom boot order (till exempel om datorn ska starta från en diskett eller hårddisk först), eller den interna klockan.

  operativsystemet startas

  BIOS hittar det nuvarande operativsystemet och passerar kontroll över datorn till den. Denna process, kallad bootstrapping, läser en del av hårddisken som innehåller platsen för operativsystem (eller system i fråga om en uppstartsmeny) och startar systemet. Vid denna punkt, de flesta (om inte alla) kontroll över datorn bosatt i operativsystemet.

  Vidhåller Anslutning till Hardware

  Vissa operativsystem, t. ex. Microsoft Windows, så att BIOS att upprätthålla samband med vissa hårdvarukomponenter , till exempel tangentbord. Detta skapar ett standardiserat gränssnitt bort från operativsystemet som gör att en mängd hårdvara för att köra utan att ändra själva operativsystemet. Andra operativsystem, såsom Linux, inte samverkar med någon hårdvara via BIOS. Detta innebär att Linux teoretiskt skulle kunna köra utan en BIOS eller agerar som BIOS själv.

  Uppdateringar maskinvarans funktioner

  Eftersom tekniken fortsätter att avancera i sofistikerade, kanske äldre hårdvara inte dela kompatibilitet med nyare hårdvara. Genom att uppdatera BIOS, kan den aktuella hårdvaran blir funktionellt med mer avancerad kringutrustning (t. ex. större hårddiskar och minne, eller mer avancerade grafikkort). Genom att uppdatera BIOS, den äldre hårdvara huvudsak "lär sig" hur man ska interagera med ny hårdvara.


Previous:hur man donera datorer i Minneapolis Next:historien om den CD-ROM

Relaterade artiklar


 • hur man arbetar med slav och Master hårddiskar
 • hur man uppgraderar ett datasystem
 • hur man kan stoppa HP-skrivare pop-ups
 • hur man byter en Dell C400 moderkort batteri
 • Felsökning av en LaserJet P2015d
 • hur man fixar den stora skärmförhållandet i Windows
 • Hur man laddar ner musik till ett hopp enhet
 • hur man kommer åt minnet under en Toshiba laptop tangentbord
 • hur man installerar minne i en Power Mac G4 med dubbla 533
 • hur du ansluter en bärbar dator till en HDMI-tv