Dator > Definitionen av en SATA-hårddisk

 • Definitionen av en SATA-hårddisk


 • Gränssnittet används för att ansluta hårddisken till en dator (PC) serverar en mycket viktig roll i moderna datorer, och liksom andra tekniker, är detta en utbredd med potentiellt förvirrande förkortningar. Ta till exempel SATA hårddiskar. SATA står för Serial ATA och för närvarande representerar för standard för hårddisk gränssnitt. Men vad gör SATA så speciellt och vad står ATA för, i alla fall

  Kontrollerkort

  Om du först definiera vad en SATA-hårddisk verkligen är, vi måste ta en närmare titt på tekniken som gör det möjligt kringutrustning, såsom en hårddisk, att interagera med inälvor från en PC. För en dator att interagera korrekt med en perifer, behöver den en speciell elektronisk krets eller förlängning kort kallat en controller. Tänk på en controller som servitör som serverar du plåtar av information på ett mycket effektivare, ibland tjänar uppgifter även innan du vet att du behöver det.

  IDE Basics

  Modern gränssnitt ansluter hårddiskar eller optiska enheter att datorer faller inom ramen för IDE, eller Integrated Drive Electronics. Även om det finns viss förvirring om begreppet, tänk på IDE-enheter som en enhet med integrerad regulator i enheten. Detta kanske inte låter som mycket, men fördelarna är många. Till exempel att kombinera enheten och styrenheten förenklar installationen och minskar det totala antalet komponenter, samtidigt signalvägar och elektriska anslutningar är kortare, mer buller-resistenta och mer tillförlitliga än när du använder en separat styrenhet ansluten till enheten genom kablarna, enligt Scott Müller i sin bok "Uppgradering och reparera persondatorer, 19: e upplagan. "

  ATA

  Även om denna typ av gränssnitt vanligtvis kallas IDE, är dess officiella namn faktiskt ATA, vilket står för AT Attachment. AT hänvisar till teknikens historia i den meningen att den ursprungligen var avsedda att fungera med IBMs AT (Advanced Technology) linje av datorer redan 1984. konkret hänvisar AT akronym till bussen --- huvudsak en anordning som möjliggör överföring av data mellan olika komponenterna i en dator --- närvarande i IBM: s line-up. För att ytterligare komplicera saken är det på buss kallas också ISA (Industry Standard Architecture) buss. Den bär nämnas att en annan stor utsträckning gränssnittsteknik, dubbad SCSI (Small Computer System Interface) utvecklades innan ATA, men inte har några av de tekniska begränsningar som ATA har haft. Som ett resultat, är SCSI används mycket i server-och nätverksmiljöer

  Parallel ATA

  ATA är i huvudsak delas in i två kategorier:. Parallel ATA (PATA) och SATA (Serial ATA). Parallell ATA använder en längre, 40-stift med en kabel som ser ut som ett band. Som namnet antyder är dess gränssnitt parallell-baserad, vilket innebär att den sänder bitar av information samtidigt ner gränssnittskabeln. I PATA: s fall är gränssnittet 16-bitars parallell, som är som en 16-filig motorväg med fordon, som står för bitar av information, reser bredvid varandra i höga hastigheter.

  Serial ATA

  Trots att detta kan verka som ett effektivt sätt att överföra information fram och skum från hårddisken, är det faktiskt idel potentiella problem såsom elektromagnetiska störningar, instabil signaltiming och andra problem integritet. Serial ATA, som antogs i stationära datorer under 2003 och bärbara datorer till 2005, använder en annan metod för överföring av data. I motsats till Parallel ATA, skickar Serial ATA information en bit i taget. Men hastigheter vid vilka detta en bit skickas är mycket snabbare än parallellt konfigurationer. Ironiskt nog, de mindre, tunnare kablar SATA-gränssnitt ger högre prestanda på grund av högre hastigheter cykling tillåten med denna konfiguration. På grund av detta har SATA sakta men säkert ersättas PATA och annan teknik som hårddisk interface val.


Previous:hur man ansluter en CanoScan fb620p skannern till en dator Next:Information om Dell Latitude D531

Relaterade artiklar


 • Hur man testar en pc fläkt
 • om Acer Aspire 4530
 • ominstallation av Dell Media direkt
 • hur man installerar en intern minneskortsläsare
 • hur man byter ut fixeringsenheten på en HP 3035
 • hur man installerar en ny hårddisk i en Toshiba laptop
 • hur man uppgraderar en E1705 processor
 • Hur du tar isär en Dell Inspiron 1501 laptop
 • hur du tar bort Seagate Externa 2,5 fall
 • hur man konfigurerar särskilda nycklar för en Microsoft 4.000 tangentbord