Dator > om mikroprocessorn branschen

 • om mikroprocessorn branschen


 • Mikroprocessorn industrin gör att marker som kör dagens teknik, inklusive men inte begränsat till, datorer, miniräknare, mobiltelefoner, spelkonsoller, digitalkameror och handdatorer. Intel 8080 gjordes i april 1974 och anses vara den första kommersiella mikroprocessor, enligt Richard Birkby's "A Brief History of mikroprocessorn. " Intel uppfann den första mikroprocessorn tre år före 8080, enligt Intel. Det finns flera andra aktiva mikroprocessor tillverkare.

  Intel

  Intel är främst känd för att göra "Pentium" märke av mikroprocessorer som används vid hemdatorer. Företaget grundades 1968 och är kända för sina stora bidrag till utvecklingen av mikroprocessorer. Intels processorer finns i datorer, handdatorer datorer, mobiltelefoner och i telekombranschen. I början av 2010 var Intel den ledande datorn processortillverkaren med en marknadsandel på över 80 procent.

  AMD

  Advanced Micro Devices (AMD) är främst känd för att göra datorn mikroprocessorer och för dess lägre kostnad K6 processor som bidrog till att minska kostnaderna för en konsument dator. Företaget grundades 1969. Företaget är också känt för att visa den första dual-core x86 (kommersiell 32-bitars dator) processor och för tidig 64-bitars processor design. I början av 2010 var AMD näst största dator processor tillverkaren en marknadsandel på knappt 19 procent.

  VIA

  VIA Technologies är en annan tillverkare av mikroprocessorer, dock är företaget mer kända för att göra moderkortet (den enhet som processorn använder för att kommunicera med resten av datorn) komponenter. VIA grundades 1987 och förvärvade Cyrix och Centaur tillverkare mikroprocessorn 1999. I början av 2010 var via den tredje största datorns processor tillverkaren med en marknadsandel på 0,2 procent.

  IBM

  IBM är känd för att skapa den "IBM-PC" standard och upprättandet av industrin hemdator 1981 med IBM Personal Computer. IBM används för tillverkning av mikroprocessorer för hemdatorer, särskilt med en del i "Power PC" processor som används av generationer av Apple-datorer. Men företaget har flyttat in i att göra andra typer av mikroprocessorer. IBM: s "Cell"-processorn används i PlayStation 3 spelkonsol och kan så småningom visas i TV-apparater, servrar hem och superdatorer.

  ARM

  ARM är känd för att designa och licensiering mikroprocessorer som används i mobiltelefoner och andra mobila enheter, i motsats till hemdatorer. ARM tillverkar inte sina egna processorer. Företaget bildades 1990 som ett resultat av ett samarbete mellan Apple Computer och Acorn Computer Group. ARM: s tillverkare har skickat mer än 15 miljarder ARM-licensierade marker som i början av 2010.


Previous:hur du ställer in automatisk avstängning läge på mac laptop Next:hur du skannar på en HP psc 1500 skrivare

Relaterade artiklar


 • lätt dynamiska menyer för en webbplats
 • hur man rengör en HP laptop skärm
 • hur att mata ut en CD från en iMac vid uppstart
 • hur du formaterar en Kodak SD-minneskort
 • hur du ansluter flera videoingångar för att en bildskärm
 • Hur man delar en usb 720 Verizon anslutning
 • hur man installerar RAM på min nya Mac Pro laptop
 • hur man formaterar om en extern hårddisk för NTFS
 • hur fylla på Canon PGI-5BK
 • Hur vet jag om min dator har ett nätverkskort?