Dator > hur man ställer två hårddiskar på en dator

 • hur man ställer två hårddiskar på en dator


 • Att ha två hårddiskar anslutna till datorn är inte bara användbart som det ökar den mängd utrymme du har tillgängligt men det kan också öka systemets prestanda. En andra hårddisk är också mycket användbar för att säkerhetskopiera filer om något händer med en av enheterna. Äldre datorer används IDE-gränssnittet för att ansluta hårddiskar medan nyare använder SATA-standarden

  Du behöver:. .
  Hårddiskar
  Hårddisk anslutningskablar (SATA eller IDE band).
  Moderkort manual.

  IDE-hårddiskar


  1.
  Anslut din första IDE-hårddisk till datorn. Eftersom detta kommer att vara "master"-enhet som innehåller Windows-installationen du vill idealiskt att använda den större och snabbare av dina diskar. IDE flatkabel bör vara ansluten till hårddisken och den andra änden till moderkortet. Det spelar ingen roll vilken ände av kabeln är ansluten till vilken enhet så länge båda är ordentligt insatt. Du kommer att märka en tunn röd linje på ena änden av kabeln som bör vara i linje med PIN 1 som kommer att märkas på moderkortet. På hårddisken kommer det att bli pinnen närmast strömkontakten. Eftersom det finns ett brett utbud av moderkort konsultera ditt moderkort manualen för placeringen av IDE-platser på ditt märke och modell av kartong. Var också noga med att ansluta en strömkabel till hårddisken. Dessa är lätta att hitta eftersom de är sammanflätade gula, svarta och röda kablarna som kommer från din makt-försörjning. Det är oftast ett fåtal av dem, men hårddisken bara behöver en och det kan bara passa i ett läge så inte tvinga det.
  2.
  Ställ bygeln på baksidan av hårddisken till "Master"-läget. "Dessa byglar finns bredvid makt och IDE stift och rätt inställning kommer att angiven på viseringsmärket som finns på den övre delen av hårddisken. Det är viktigt att denna bygel ställas in korrekt annars datorn kommer inte att kunna starta från rätt enhet.
  3.

  Installera Windows på din primära enhet. Se bruksanvisningen som levererades med din kopia av Windows för nödvändiga åtgärder.
  4.
  Stäng av datorn och ansluta den andra enheten på exakt samma sätt som beskrivs i steg 1. Den enda skillnaden blir att för denna enhet måste du ställa in bygeln till "Slave" istället för "Master". Detta gör att datorn för att se denna enhet som "sekundära" enhet.
  5.
  Starta om datorn. Datorn kommer att starta upp Windows och om allt gjorts på rätt sätt din sekundär hårddisk identifieras automatiskt och tillgängliga för användning.

  SATA-hårddiskar


  1.
  Anslut SATA-hårddisk till datorn. Använd den röda SATA-kabel för att ansluta den ena änden till moderkortet och den andra änden till enheten. För att hitta SATA-kontakten på moderkortet finns i diagrammet eller manual som följde med fabrikat och märke av styrelse eftersom detta varierar mellan tillverkare. Även ansluta en strömkabel från datorns strömförsörjning till SATA-enhet. Dessa kan identifieras som tvinnat orange, röd, gul och svarta ledare som kommer från nätdelen. Det bör finnas fyra eller fler av dessa kablar som leder från nätdelen, men du ska bara ansluta en enhet till enhet. På denna punkt kan du också installera din andra hårddisk med samma metod.
  2.
  Slå på datorn och gå in i BIOS. Detta görs genom att trycka på rätt nyckel när datorn startar. Denna nyckel kommer att variera beroende på märke, modell, tillverkare och BIOS typ så se till att konsultera ditt moderkort handbok för den korrekta. Rätt nyckel till pressen kommer också att visas längst ner till vänster på skärmen när datorn startar.
  3.
  Leta upp "Boot"-menyn i BIOS efter att den har avslutat lastning. Det är vanligast under "Advance BIOS-egenskaper" eller "Advance startalternativ" flikar. Använd piltangenterna på tangentbordet för att navigera till den här fliken och tryck på "ENTER" för att komma åt den. Det är där du kommer att kunna ändra boot prioritet av SATA-hårddiskar. Om datorn ännu inte har ett operativsystem installerat bör du ha din CD /DVD-ROM-enhet som den primära boot-enheten och sedan två hårddiskar. Gör den enhet som du vill installera operativsystemet på den sekundära startenhet. Dessa åtgärder genomförs vanligen med hjälp av "+" och "-" tangenterna på tangentbordet för att flytta driver upp och ner på listan eller genom att använda "Page Up" och "Page Down" tangenterna. Ditt moderkort manualen kommer att ha det korrekta förfarandet anges. Kom ihåg den första punkten på listan är den första enhet som datorn kommer att försöka starta upp från och om detta misslyckas det kommer att gå nedåt i listan för att leta efter en startbar enhet. När detta är gjort spara de nya inställningarna och avsluta BIOS.
  4.
  Installera Windows på din primära enhet. Detta kommer att vara den enhet du har valt att vara tvåa i ordningen på boot prioriteringslistan i BIOS. Se din Windows installationsmanualen för nödvändiga åtgärder.
  5.
  Starta om datorn. Om allt gjorts på rätt sätt efter och operativsystemet har installerats hittar du att den sekundära hårddisken automatiskt upptäcks och klar för användning.

  Tips och varningar


 • PC-moderkort har vanligtvis två IDE-platser vilket innebär upp till fyra IDE-enheter --- hårddiskar, cd-rom, dvd-rom etc. --- Kan anslutas. IDE bandkablarna finns i två varianter, de som bara har en enda kontakt på varje ände och de som gör det möjligt för två enheter att ansluta till en kortplats. För det dubbla bandkablarna ansluta två av samma typ av anordningar på varje kabel som överföringshastigheten kommer endast att köra enligt den långsammaste enheten på kabeln. Detta innebär att om du ansluter en hårddisk och en CD-ROM på samma bandkabel du kommer att bromsa utförandet av hårddisken.

Previous:Skillnaden mellan PC100 och PC133 Next:hur man uppgraderar en Compaq Presario sr2170nx

Relaterade artiklar


 • hur man använder en bärbar webbkamera
 • hur du tar bort hårddisken från Sony Vaio PCG-8v1l
 • hur man klona en bärbar hårddisk
 • vad är ExpressCard 34?
 • Hur man använder en Logitech Dual Action Controller
 • eSATA-kabel vs SATA-kabel
 • hur du ändrar rullarna på en HP 2100 skrivare
 • Hur konvertera en vanlig skrivare till trådlösa
 • specifikationerna för Radeon HD 3850 AGP
 • hur man öppnar en Compaq fall