Dator > cpu kylteknik

 • cpu kylteknik


 • Varje CPU eller centralenhet har ett optimalt temperaturintervall. . Dessa bör anges i tillverkarens specifikationer. Om CPU blir överhettad, kommer det att sakta ner och så småningom, sluta köra helt och hållet. Med alla en dators komponenter genererar värme kan den inre temperaturen i datorn stiger snabbt. Därför är kyla en viktig del av att hålla en dator i fungerande skick.

  Kylfläns

  En kylfläns är en enhet som överför värme från processorn. Det är typiskt en bit av aluminium eller koppar som sitter ovanpå processorn. Värmen från processorn överförs till kylfläns och sprids i luften. Man bör använda termisk pasta eller Goop att hålla en kylfläns. Kylare används normalt i kombination med fläktar för maximal kylning

  Fans

  Det finns faktiskt två typer av fläktar används i CPU kylning. Fläktar fallet och lövblåsare. Mål eller frånluftsfläktar dra värme ur systemet. Blåsmaskiner eller radialfläktar används för att blåsa kall luft direkt på komponenter såsom CPU och grafikkort. Blåsarna vanligtvis i kombination med kylflänsar. Mål fans skapar mindre buller i förhållande till deras kyla förmåga än fläktar gör.

  Heat pipes

  heat pipes har använts för kyla i rymdfarkoster och satelliter för mer än 50 år, men har kommit att användas i persondatorer först under de senaste 20. Värme rör är tillverkade av aluminium eller kopparrör med vätska inuti. Vätskan kan vara vatten, aceton, etanol, eller något annat kylmedel. Rören har en värme platta som gränsar processorn. När processorn värmer upp, överför plattan värmen till rören med vätskan. Vätskan avdunstat. När vätskan kyls kondenserar den. Fuktspridande fäst rören samlar kondenserad vätska, och överför den till värme plattan, där processen börjar om igen.

  Vattenkylning

  Vatten har mycket bättre förmåga värmeöverföring än luft. Därför är det ett mycket bättre kylvätska. En vatten CPU kylsystem fungerar i stort som en bils kylare. Vatten pumpas över kylflänsen på CPU, absorberar mycket av värmen. Vattnet pumpas ur systemet för att svalna. Eftersom regelbundna vattenbyten är en bra ledare av elektricitet, kan det vara farligt att använda inuti ett datorsystem. Därför bör avjoniserat vatten användas eftersom det är en sämre ledare av elektricitet.

  Peltier Kylsystem

  Peltier kylning använder en termoelektrisk kylare (TEC). Ett Peltier kylsystem liknar en standard kylfläns. Men använder den el för att överföra värme till en platta. Den "heta" sida av plattan är den sida längst bort från processorn. Peltier kylsystem fungerar bäst när den kombineras med kylflänsar och fläktar.


Previous:hur man fixar ett misslyckande utskriftshanteraren Next:hur man gör en flash-disk startbar

Relaterade artiklar


 • Hur ansluter jag en skrivare som inte har trådlöst till ett trådlöst nätverk?
 • hur man ställer in en trådlös skrivarserver
 • hur man kan återställa en disk för en Toshiba laptop
 • hur man byter en tank Epson underhåll
 • hur man uppgraderar Rambus minne
 • hur man byter RAM på en TC4200 laptop
 • hur man ansluter en PC till en TV med HDMI-kablar
 • hur du tar bort och ersätter HP Envy-serien 14 bärbar dator
 • hur du uppdaterar Realtek drivrutin för en Toshiba A105 som kör Windows XP
 • hur man ansluter en bärbar dator bandkabel