Dator > hur du formaterar en stationär dator

 • hur du formaterar en stationär dator


 • Omformatering den primära hårddisken på en stationär dator har blivit ett gemensamt uppdrag av dator ägarna sedan spridning av virus, spionprogram och annan skadlig kod. Det finns många metoder för att återställa och formatera datorer med operativsystemet Windows. De flesta är specifika för en viss tillverkare. Oavsett vilken metod som används, det finns grundläggande rutiner som bör följas för att få en ren restaurering

  att formatera om hårddisken

  .
  1.
  formatera hårddisken med hjälp av datorns "Systemåterställning och återställande" Processen kräver starta om datorn, trycka en viss funktion Key och följa anvisningarna på skärmen. Funktionsknappen kort stund som "Windows välkomstskärmen laster. Om du inte kan hitta på lämplig funktionstangent från att visa välkomstsidan, se din användarmanual för den specifika Funktionstangent och förfarandet för att starta Systemåterställning och restaurering.

  2.
  besöka "Systemåterställning och restaurering" genom "Tillbehör" är en möjlighet som ges av vissa tillverkare. Om tillämpligt, klicka på "Start", klicka på "Alla program" välj "Tillbehör" och välj "System Tools". Välj "Systemåterställning". Läs noga igenom anvisningarna på skärmen för att avgöra om du kan återställa datorn till fabriksinställningarna. Att återställa datorn till fabriksinställningarna kräver en ren installation av operativsystemet.
  3.
  Användare av installations-CD-DVD eller Image CD-DVD-skivor måste starta om datorn och följ anvisningarna på skärmen för en ominstallation av operativsystemet. Om datorn inte är konfigurerad för att starta från CD-DVD-enhet som du kan behöva ändra din startsekvens att ha datorn starta från CD-eller DVD-enhet. "F2", "F8" eller "F12" är vanligtvis den funktionsknappar som gör att du kan ändra startsekvensen. Din bruksanvisning eller en on-screen varsel som Windows laddas kommer att ge dig på lämplig funktionstangent.
  4.
  Under installationen, antingen genom Systemåterställning och restaurering eller användning av anläggningen CD-DVD, blir du ombedd att formatera hårddisken. Kontrollera att du har installerat operativsystemet på samma partition som den tidigare versionen.  Använd samma filformat för att installeras som den tidigare installerade versionen. För Windows XP och senare versioner, bör du välja NTFS-format. Du har möjlighet till en snabb eller grundlig format. En snabbformatering av hårddisk är ett alternativ som kommer att hålla i takt filer och mappar som kan användas under ominstallation. Denna metod inte helt formatera eller rensa hårddisken.
  5.
  använda en fullständig eller grundlig format om du misstänker att din dator har angripits av virus. Detta kommer helt ren hårddisk. Med den här metoden också försäkrar att boot, FAT eller NTFS och rotkatalog har installerats på en ren hårddisk, vilket gör dem fria från virus.
  6.
  Att följa instruktionerna på skärmen och slutföra installationen av operativsystemet. Starta om datorn när operativsystemet har installerats.

  Tips och varningar


 • Efter att formatera om hårddisken och installera på nytt gällande Windows-operativsystem du ska installera antivirusprogram och skadliga program. Dessutom kör Windows Update rekommenderas.
 • Säkerhetskopiera dina datafiler och e-postkonton innan du formaterar hårddisken. De flesta datafiler finns i "Mina dokument"-mappar för varje användarkonto på datorn.
 • Användare av äldre datorer ska kopiera deras förarens mappen till en flash-enhet eller en extern hårddisk som har inbyggd blixt kapacitet. Alternativt skaffa online någon av flera verktyg som gör att du kan samla in, organisera, backup och drivrutiner kopia. Använd detta verktyg för att placera alla dina drivrutiner i en mapp som kan användas vid återställning datorn.

Previous:hur man konfigurerar Linksys wga54g Next:hur man öppnar en Western Digital Passport-enhet

Relaterade artiklar


 • hur man avveckla en HP bärbar dator
 • hur du skannar ett dokument på en Epson cx7400
 • hur man rengör munstyckena
 • hur du anpassar en laptop täcka
 • hur man byter en Zire 71 batteri
 • hur man byter en iBook batteri
 • hur du ansluter VGA-och HDMI
 • hur man uppgraderar en Dell Inspiron grafikkort
 • hur man byter ett grafikkort fläkt
 • vad är skillnaden mellan en Acer p221w & en Acer AL2216W monitor?