Dator > hårddiskfel varningar

 • hårddiskfel varningar


 • Hårddiskar spin metall plattor i en hög hastighet med en läs /skriv huvudet vinande fram och tillbaka bara mikron ovanför ytan. Även moderna hårddiskar är ganska tålig, är det oundvikligt att de mekaniska och elektroniska stress i drift så småningom kommer att bära dem. Det viktigaste är inte att försöka förutsäga när hårddisken kommer att misslyckas baserat på varningsskyltar, men att förbereda sig för när det så småningom gör misslyckas. Säkerhetskopiera dina filer ofta och du behöver inte oroa dig för att förlora alla dina data när hårddisken går dåligt.

  Försämrad prestanda

  När hårddiskar närmar fel, börjar de ofta att utföra oförutsägbart. Din hårddisk kan ta mycket längre tid att köra program eller att ladda och spara filer. Filer kan försvinna eller bli skadad och inte läsa alls på hårddisken. Datorn kan ofta "låsa upp" under drift och sluta svara på ditt tangentbord eller mus så att man måste starta om den. Det kan också låsa upp och vägrar att ladda ibland eller hela tiden när du försöker starta upp den.  Dessa tecken kan vara symtom på en logisk fel där hårddisken är fysiskt oskadad, men filsystemet är skadat. De kan också peka på en fysiskt skadad hårddisk, där själva disken börjar att bryta ner. Hursomhelst, säkerhetskopiera dina filer till en annan hårddisk omedelbart och försöka fixa datorn med en startdiskett verktyg för din valda operativsystemet.

  Ljud

  Om din hårddisk börjar fysiskt misslyckas eller har fullständigt misslyckats, får den göra en av flera oroväckande ljud. I vissa fall kan det göra samma låter det gjort förut, men högre. Det kan klicka flera gånger medan datorn låser sig. Det kan också göra slipning eller surrande ljud. Dessa ljud är alltid ett dåligt tecken, särskilt om datorn blinkar ett meddelande av typen "Din hårddisk är inte formaterad" eller "operativsystem hittades inte" när du försöker starta upp den.

  SMART varningar

  Det finns två typer av hårddisk misslyckanden: de som kommer plötsligt och kan inte förutsägas och de som sker gradvis och kan vara. Nästan alla moderna hårddiskar har en funktion som kallas "självövervakning analys och rapportering", eller SMART, som övervakar hårddisken och letar efter tecken på det kan vara brist. Om lagren är utslitna, är hårddisken som har ovanligt många läsa och skriva fel eller det finns andra tecken på att enheten blir för gammal för att vara tillförlitliga, kommer SMART-data visar att hårddisken börjar misslyckas och bör bytas ut. Hårddiskar inte automatiskt varna dig för dålig SMART status, så du bör inrätta ett program som Norton Utilities för att övervaka enheten och rapportera när det börjar att misslyckas.


Previous:nothing Next:Hur konfigurerar jag en Netopia R910 router?

Relaterade artiklar


 • hur man byter en Zire 71 batteri
 • Hur reparerar jag en kopiator skrivare?
 • hur man rengör HP Deskjet patroner
 • specs på SONY VGN-ar150g
 • hur man använder en iPod som en extern hårddisk utan iTunes
 • hur man utöka partitionen i en Windows 2000 Server
 • information på en Palm digital assistent
 • Hur konverterar jag usb 1 till usb 2?
 • hur man kan återställa ett operativsystem i en gateway laptop
 • hur man programmerar högerklicka knapp på en Logitech trådlös mus