Dator > delar av ett ATX moderkort

 • delar av ett ATX moderkort


 • Din typisk Advanced Technology Extended (ATX) moderkort har alla delar som behövs för en dator att visa grafik och lagra data. Från och med 2010 nästan alla hemdatorer använda åtminstone en version av ATX formfaktor. En formfaktor innehåller en klassificering för mått (längd och bredd endast) av ett moderkort. Sådana moderkort med en processor socket, minneskortplatser, en bakre anslutningspanelen, strömkontakter utbud och en buss för perifera komponenter.

  processorsockel

  Din processor behöver för att ansluta till ditt moderkort, därav moderkortet har ett uttag i mitten som ser ut som ett stort torg med hål i den och en spak bredvid. ATX-moderkort använder en Zero Insertion Force (ZIF) sockel som eliminerar behovet att tvinga processorns känsliga kontakter i moderkortet uttaget. Du plopp bara processorn in och låt spaken låsa stiften på plats. Processorn hanterar alla datorns uppgifter, ungefär som en hjärna, men slår med en viss frekvens, ungefär som ett hjärta.

  Minnesplatser

  Datorn systemet behöver minnet för att lagra aktiv tillämpning data och öppna nya program. ATX-moderkort ge minnesplatser för att hålla minnet nära processorn, så data färdas snabbt från en punkt till en annan. Varje program loopar igenom processorn, lyssna på användarens inmatningar från något som kallas ett användargränssnitt (UI). När ett program behöver ta en datastruktur (t. ex. en cachad bild), skickar den en begäran till processorn och de önskemål processorn denna struktur från minnet på bolagets adress.

  Bakre anslutningspanel

  Du ansluter tangentbord, mus, skrivare och annan kringutrustning till din moderkortets baksida anslutningspanelen, visar en grupp av kontakter som ligger på baksidan av datorn. ATX moderkort innehåller normalt USB-platser och integrerade nätverk och seriella portar, även om många moderkort variera mycket från den här inställningen genom att inkludera andra kontakter för flera andra datorer.

  Strömförsörjning

  Ditt moderkort behov gott om kraft att driva de komponenter som är anslutna till den. Moderkort godta tre spänningar i kablarna som ansluter till det: 3,3 V, 5 V och 12 V. nätkabeln inte bara hålla moderkortet vid liv utan även mata din processor och flera andra kringutrustning som du kunde ha tillagt som inte dra ström direkt från källan.

  perifer buss

  Din perifer buss ger dig utrymme för många olika expansionskort (dvs. ett grafikkort eller ljudkort). En typisk ATX moderkort omfattar minst två och högst åtta kortplatser. Expansionsplatser i ATX moderkort kommer i form av PCI AGP och PCI Express-kortplatser, men även andra exotiska expansionsplatser kan förekomma.


Previous:Felsökning min oki b4400 Next:CD-fack kommer inte att öppna efter bränningen är klar

Relaterade artiklar


 • återvinning av diskpartition information
 • hur du kan uppgradera min EeePC hårddisk
 • Hur man laddar ner en digital kopia av en Disney-film på en PSP
 • Felsökning en HP T610
 • hur du ansluter en skrivare via Linksys Wireless-G
 • hur man gör ett bildspel med din skrivbordsbakgrund
 • hur man packar en laptop för sjöfarten
 • hur man spelar in med extern ljudkort
 • hur man isär en bärbar dator
 • hur du lägger till RAM-minne till HP bärbara datorer