Dator > sata vs IDE-gränssnitt

 • sata vs IDE-gränssnitt


 • Integrated Drive Electronics (IDE) avser tekniskt till vilken hårddisk som innehåller en inbyggd disk controller. I dagligt bruk, men hänvisar IDE ofta till det äldre Advanced Technology Attachment (ATA) Diskgränssnitt, även kallad Parallel ATA (PATA). Med sin release under 2003, har Serial ATA (SATA), har medfört IDE-enheter använder PATA-gränssnittet föråldrade

  Parallell vs Seriell

  block av data kallas "Words". Med parallella gränssnitt som används i äldre IDE-diskar, är ett helt ord skickas via en kabel på en gång. I seriella gränssnitt, som används i SATA-enheter, är ordet delas upp i bitar för överföring, då är ihop till sin destination.  Parallellt gränssnitt kräver att en kabel har en separat kanal --- eller stift och tråd --- för varje bit av ett ord. Detta resulterar i stora och dyra kablar och kontakter. Dessutom har varje kanal kan orsaka elektromagnetiska störningar med angränsande kanaler, vilket begränsar den maximala klockfrekvensen i gränssnittet och längden på kabeln.  seriellt gränssnitt kräver hög processorhastigheter att förställa sig och sätta ihop ord för överföring, men tillåter mindre, billigare och längre kablar samt snabbare gränssnitt priser klocka. Tack vare modern processor tekniker är det billigare och enklare att göra överföringar disken snabbare med seriella gränssnitt än det är med parallellt gränssnitt.

  Överföringshastigheter

  PATA-gränssnitt som erbjuds överföringshastigheter på upp till 133 megabyte per sekund (MB /s ) innan de sprungit SATA. Den första SATA-enheter som erbjuds överföringshastigheter på upp till 150 MB /s. Med lanseringen av SATA Revision 3. 0 i 202C SATA-gränssnittet kan nå hastigheter på 600 MB /s.

  Kablar och kontakter

  Äldre IDE-enheter använda breda kablar bestående av antingen 40 eller 80 ledningar och stift. IDE-kablar kan ansluta två IDE-enheter på samma kabel genom att konfigurera byglar på varje ansluten enhet. De flesta IDE-enheter använder en standard 4-stifts Molex-kontakten för makten.  SATA-enheter använder små, tunna kablar och anslutningar som når längre längder än IDE kablar. SATA-kablar kan bara ansluta en enhet per kabel, men ingen bygel konfiguration behövs. SATA-enheter använder också SATA strömkontakter, vilket antingen kräver ett nätaggregat som ger SATA strömkontakter eller en Molex-till-SATA-adapter.

  Andra funktioner

  SATA-gränssnittet innehåller flera funktioner som tidigare endast fanns i mycket mer dyrt gränssnitt. Native Command Queuing (NCQ) och hot-pluggning stöds och RAID arrayer är mer livskraftig än med äldre IDE-enheter. Det överkomliga priset av SATA har gjort många företagsfunktioner tillgängliga för hem och småföretag användare.


Previous:Felsökning min oki b4400 Next:hur man rengör kylflänsen på ett grafikkort

Relaterade artiklar


 • hur man kan jämföra vikt på bärbara Dell-datorer
 • min Lexmark 2300 kommer inte att installera
 • hur man öppnar fallet på en Dell Inspiron 1000
 • hur man återställer en HP 21 bläckpatron för HP F110 skrivarmodell
 • hur man ansluter en FireWire-kamera till USB
 • hur man överklocka Core 2 Duo
 • hur man byter en Inspiron 600m laptop skärm
 • hur man skriver ut etiketter på en Toshiba skrivare kopiator e-STUDIO 233
 • skriver aktiviteter för barn
 • hur du återvinner datorkablar