Dator > komponenter som är inmatningsenheter

 • komponenter som är inmatningsenheter


 • Inmatningsenheter överföra data, ljud, bilder eller förflyttning till datorn. Dessa skiljer sig från ut-enheter, såsom bildskärmar, skrivare och högtalare. Vanliga inmatningsenheter för datorer inklusive tangentbord, mus, mikrofon, scanner, en spelkontroll och kortläsare. De flesta datorer kräver minst ett tangentbord och mus för regelbunden användning.

  Keyboard

  En dators tangentbord är dess viktigaste inmatningsenhet. Om datorn inte känner igen ett tangentbord på stöveln, kommer det att ge dig ett fel. Du kan inte använda Basic Input /Output System, eller BIOS, för att ändra systemets standard utan tangentbord heller. De flesta moderna tangentbord använder en Universal Serial Bus eller USB kontakt för att koppla in din dator, även om vissa använda en FireWire-kontakt i stället. Äldre datorer använder en typ runda kontakten heter PS /2.

  Mouse

  Det näst viktigaste inmatningsenhet för en dator är musen. Kortkommandon tillåta användare att komma undan med bara ett tangentbord om musen dör, men att enkelt navigera Windows bör du använda en mus. En variant är den styrkulemus. Användaren flyttar en boll på toppen av musen för att flytta markören på skärmen. De flesta bärbara datorer ersätta musen med en touch pad. Moderna möss brukar optisk, dvs de använder en laser för att upptäcka rörelse som blir de rörliga pekaren på skärmen. Möss ansluta till datorer med en USB-port eller, för äldre möss, en PS /2 port.

  Mikrofon

  Dator mikrofoner koppla in med en 1/8-tums ljudutgång. För att använda en mikrofon, måste du ansluta den till en mikrofon-in jack, som ofta är färgade rosa eller märkta med en mikrofon symbol. Mikrofoner för datorer allt från billiga modeller för vanlig användning till dyr, studio-kvalitet modeller.

  Scanners

  Scanners är inbyggda i många allt-i-ett skrivare, men du kan även köpa dem som fristående enheter. En flatbäddsskanner består av ett lock, en glasruta och ett ljus som rör sig fram och tillbaka under glaset. Du använder en scanner för att kopiera en fysisk sida eller ett fotografi på din dator. Vissa skannrar inkluderar adaptrar för att skanna film negativ. Denna enhet typ pluggar vanligtvis i datorn med hjälp av en fyrkantig, USB-B-typ. Vissa använder en FireWire-kontakt i stället.

  Game Controller

  I det förflutna, dataspelare används joysticks och andra spelenheter ingång som ansluts till baksidan av en dator via en förlegad, nio-pin seriell port. Modern spelkontroller finns i alla typer och fäster en USB-port. Så länge datorn har en USB-port kan du enkelt ansluta regulatorn till framsidan av datorn. Många styrenheter är även trådlöst. Installation av en spelkontroll kräver en drivrutin skiva och kalibrering av joystick-liknande delar. För att göra detta, öppna Kontrollpanelen i Windows och dubbelklicka på "Game Controllers".

  Card Reader

  Kortläsare finns inbyggda i många stationära modeller, eller så kan du installera en intern läsaren in i en 5,25-tums enhetsfacket. Extern kortläsare ansluts till en USB-port och typiskt stödja färre typer av kort. Använd kortläsare för att överföra data från en enhet som lagrar sina data på ett kort, till exempel en digitalkamera. Vanliga typer av kort som stöds av de flesta läsare omfatta Secure Digital (SD), Compact Flash (CF), Memory Stick (MS) och MultiMediaCard (MMC).


Previous:Felsökning av en VGA-kort Next:specifikationer för ett nForce4 bärbar dator moderkort

Relaterade artiklar


 • hur man överklockar BIOS på ett ASUS moderkort
 • hur man uppgraderar dell moderkort
 • linux / Epson kompatibel scanners
 • Hur man skickar en adressbok från en Mac till en Motorola-telefon
 • problem med Dell pekplatta
 • Skillnaden i logikkortet & moderkort
 • hur man upptäcker CD-ROM-drivrutiner
 • HP Pavilion 551w specifikationer
 • hur reparera en asus laptop skärm
 • hur du lägger till en SCSI-enhet