Dator > hur man fixar en CPU-fläkt

 • hur man fixar en CPU-fläkt


 • Moderna processorer blir så varma att om det lämnas utan kylning, kunde de lätt bränna ut efter en dags användning. Så när en CPU-fläkt startar beter sig, det är en ganska allvarlig problem. Grundläggande underhåll och rengöring, tillsammans med ett fåtal freeware-program och några verktyg, bör hålla din CPU fläkt-och i förlängningen, din CPU-i gott skick

  Du behöver:.
  Dammsugare med slang kvarstad , pensel och litet munstycke.
  Antistatisk armband eller handskar.
  Burk med tryckluft.
  Ren, torr tandborste.
  Liten flaska maskinolja.
  Små kryssmejsel.

  Reparation


  1.
  Stäng av alla strömkällor från datorn, ta sedan bort höljet och allt annat som krävs för att få tillgång till fläkten. Om det behövs, föra detaljerade anteckningar om vad som händer där och i detalj hur vilka kablar läggs ut inom fallet.
  2.
  Ta bort damm från datorn med hjälp av borste på vakuum. Det finns kit på marknaden för just detta ändamål, med små penslar och en avsmalnande munstycke idealiskt för dina behov. Rengör mellan fläktbladen så långt du kan utan att böja dem.
  3.
  Använd burk med luft för att spränga loss kvarvarande damm och skräp, då vakuum allt du bara lossnat. Det är en bra idé att i detta skede gå vidare och vakuum resten av ärendet och med hjälp av borsttillsats (en större blir snabbt arbete av detta, men du bör vara försiktig. )
  4.
  Ta bort fläkten från dess fäste genom att ta bort skruvar eller spärrarna som håller den på plats. Om det är fast av lås, var försiktig när du tar bort fläkten för att inte bryta eller böja spärrarna. . Laptop fans tenderar att vara lite svårare att ta bort. Se till din bärbara manual eller tillverkaren för vidare instruktioner.
  5.
  Använd tandborste (eller bomullspinnar) att skrubba fläktbladen rena. Rengör fläktbladen flytta mer luft än smutsiga. Om det finns en radiator församling bör du rensa det också, ge det en timme att svalna efter att ta bort makten från fall innan du gör det
  6
  Lägg en droppe. . maskinolja mellan fläkten och dess motor. Några anhängare har en kanal särskilt för detta ändamål, andra inte, men de flesta har en liten synlig plats mellan fläkt och motor där olja kan tillämpas. Använd fingrarna för att stänga av fläkten genom flera rotationer, och sedan vrida den fram och tillbaka för att göra vissa oljan verk till de platser där det behövs. Om du stöter på en massa motstånd här, är det förmodligen dags att byta ut fläkten.
  7.
  Tillbaka fläkten och andra delar du var tvungen att ta bort för att komma åt det. För stationära datorer, kan du lämna sedan höljet bort, byta ut elkablar och starta maskinen. Om fläkten fungerar, kommer du att kunna se den i rörelse. Förvandla din maskin igen och byta ytterhöljet. Om det inte fungerar, måste du byta fläkten. Se din manual eller kontakta tillverkaren för information om reservdelar.  Datorer är lite svårare att testa. Tillbaka alla komponenter och hölje pjäser till sina rätta ställen och starta maskinen. Många bärbara datorer har inte fans som körs hela tiden, du måste lämna datorn på tillräckligt länge för fläkten att sparka på att testa det. Om fläkten inte fungerar, måste du ersätta den. Se din manual eller tillverkaren för mer information.

  tips och varningar


 • Gör det till en vana att dammsuga insidan av ditt ärende och dess avgaser hamnar minst en gång i månaden. För en stationär, ta bort ytterhöljet och försiktigt använda borste. När det gäller en bärbar dator, kör helt enkelt ett vakuum slangen över avgasportarna på sidan och botten av fallet.
 • Det är givet att så småningom din fan slits ut. Det gäller för de flesta datordelar, och dubbelt så för de rörliga sådana. Fans är vanligen ganska dyr, att hålla en ersättare på plats kunde inte skada, och kanske bara spara din dator från några mycket kostsamma skador.
 • Olika tillverkare använder olika märken av fläktar. Det är typiskt bra att använda en identisk reservdel när det går.
 • alltid bort alla källor av el från datorn innan du rör något inuti lådan. Detta kommer att rädda dig från personskada samt hålla dig från att steka den känsliga komponenter inuti datorn. Efter borttagning av externa källor, ska du trycka på och hålla ned strömbrytaren i fem till tio sekunder att ladda ur eventuell kvarvarande energi i kondensatorer samt att förhindra eventuella olyckor.
 • gälla aldrig överdriven fysisk kraft till något som ser fina inuti datorn: s fall, som omfattar kretskort, allt sticker ut av moderkortet, alla kort knutna till styrelsen.
 • vara så skonsam som möjligt när du borstar komponenter.

Previous:nothing Next:hur du tar bort ett lösenord från en Sony Vaio PCG-qr10

Relaterade artiklar


 • hur du ersätter din webbkamera i Asus Eee
 • hur man demonterar en HP Slimline-serien
 • hur man fixar en laptop jack
 • hur man uppgraderar en Pentium D-processor
 • Hur kan jag få vad jag skriver ut att passa på sidan?
 • hur man ställer in en simulator
 • Vilka är komponenterna i en diskettenhet?
 • ljudet drivrutinen för Lenovo 3000 G400 kommer inte att installera
 • hur man återställer en Logitech mus på en Dell bläddra pekplatta
 • hur du ställer in U-verse på min laptop