Dator > Stationära datorer från 1980-talet

 • Stationära datorer från 1980-talet


 • Under 1980-talet början av stationära hemdatorer. Teknik hade äntligen kommit som möjliggjorde för konsumenterna att köpa egna datorer för att använda hemma på sina kontorsbord. Dessa datorer utvecklades snabbt under loppet av decenniet, med en ny modell släpps varje gång programmerare kom upp med en liten förbättring. Några av de stationära datorer som släpptes på 1980-talet finns modeller som de som växte upp på den tiden kan komma ihåg ganska bra.

  Tandy 1000

  Tandy Radio Shack släppt en mer prismedvetna version av IBM kompatibel dator på 1980-talet. Den Tandy 1000, i sin prime år 1984, var den sista hemdator bära Tandy Radio Shack namn. När produktionen på den slutade, Tandy Radio Shack sålde design till AST datorer och sedan började sälja andra märken av datorer i sina butiker.  Tandy 1000 var utrustad med en Intel-processor som klockat 4,77 megahertz (MHz), uppgraderas i senare modeller till 10 MHz. Datorn hade en seriell port tangentbord och hamnar joystick inbyggd i enhetens baksida, en funktion som till slut fångats med andra märken. Systemet sprang 16-färggrafik och hade en 5,25-tums diskettenhet, med en extra kortplats som tillåts för tillägg av en andra hårddisk.

  Commodore 64

  Commodore 64, som infördes 1982, var en 64K dator som ursprungligen var avsedd för nästa generations TV-spel. Konkurrensen om datorer var hård vid den tiden, men Commodore 64 blev en tillfällig ledare för flocken, eftersom det gav en mycket kraftfullare maskin än andra konkurrenter hade släppt, och konsumenten kunde få sina händer på den för ca $ 500 . Andra datorer kostar väl över $ 1000 på den tiden.  Den grundläggande programmeringsspråk av Commodore 64 gjorde det till ett av de enklaste till programmet datorer som någonsin byggts. Det gjorde också en användare att ansluta en patron på baksidan av enheten och omedelbart har datorn göra vad han ville göra. Det blev snart den mest sålda dator i historien fram till den tiden och tvingar andra dataföretag att spela catch-up.

  Atari 800XL

  År 1983 var Atari i slutet av sin tid som spelkonsol jätte och var i sin tredje version av 8-bitars dator. Atari 800XL hade 64K minne, en elegant design och en rom-kassett som lät det att konkurrera med Commodore 64 för spel och programmering. Det var också i samma prisklass som Commodore.  ROM-kassett hade fjädrande dörrar som svingade stänga när patronen togs bort. Detta höll skräp som kan skada utrustningen, ur facket. Atari 800XL byggdes för spel, och hade sin egen programmeringsspråk, men antalet titlar har aldrig konkurrerade med några av de andra systemen på marknaden samtidigt.


Previous:nothing Next:hur man raderar en zip-enhet

Relaterade artiklar


 • hur du ansluter Toshiba 470cdt diskett-enheter
 • Asus Eee PC minneskort 900 16 specifikationer
 • hur du gör din skrivare trådlöst med Netgear
 • Hur du tar isär en Dell platt bildskärm
 • hur man raderar en zip-enhet
 • hur till återvinna förlorad formaterade filer i Windows XP
 • Felsökning ett tangentbord på en hp pavilion tx 100
 • hur man gör enkla attiny2313 programmerare
 • ersätta hårddisken i en Fujitsu LifeBook
 • Hur du tar ut batteriet ur en bärbar dator när den är inkopplad