Dator > typer av datorns moderkort

 • typer av datorns moderkort


 • En dators moderkort innehåller den hårdvara som gör att alla de andra komponenterna i en dator att arbeta tillsammans. Det är viktigt att välja ett moderkort som är kompatibel med alla datorns komponenter för att garantera att dessa fungerar väl tillsammans. Det finns många olika faktorer som styr vilken typ av moderkort, och varje faktor har betydelse för de komponenter som kommer att vara förenliga med den.

  processorsockel

  Varje moderkort har en sockel för en CPU, eller centralenhet. Den typ av uttag på ett moderkort styr vilken typ av processor som kan användas med det. AMD och Intel, de två dominerande tillverkarna av processorer, har varsitt uttag standarder, så det första beslutet att göra om ett moderkort är vilken typ av processor du tänker använda med den. I skrivande stund i oktober 2010, Intels processorer använder oftast socket typer 775, 1156 eller 1366. AMDs processorer använder oftast socket typer AM2, AM2 +, eller AM3. Intel-processorer är endast förenliga med en typ av uttag. Vissa AMD-processorer är kompatibla med flera AMD uttag, men de bör bedömas från fall till fall för att garantera kompatibilitet.

  Formfaktor

  form, layout och tillgängliga komponenter i ett moderkort styrs av dess formfaktor . En dator är fallet och strömförsörjning måste kunna stödja storlek och styrka kraven i ett moderkort. En moderkortets formfaktor dikterar vilka fall kan stödja den. ATX-moderkort är de största och kräver mest makt att fungera, men deras komponenter är oftast mer utspridda, vilket gör det enklare kylning. ATX-moderkort har också mer expansionsplatser än andra formfaktorer. Micro-ATX moderkort offra expansionsplatser för en mer kompakt storlek och lägre effekt, så att de kan passa in i mindre ärenden. Mini-ITX moderkort normalt bara har en enda kortplats och är extremt kompakt. De är avsikt för mini-datorer och digitalboxar.

  Kortplatser

  Moderkort använda expansionsplatser att öka sin kompetens. Expansionskort används för att förbättra en dators grafiska kapacitet, ljud kapacitet eller nätverksprestanda. Antalet och typen av kortplatsen på ett moderkort avgör förmåga att moderkortet att expandera. PCI är en standard format för expansionskort och de flesta moderkort har minst två PCI-kortplatser. AGP är ett äldre format för grafikkort expansion. PCIe är den nya standarden för grafikkort expansion. Moderkort utformad för spel kommer ibland att ha två grafikkort kortplatser expansion för att möjliggöra för flera grafikkort som ska användas parallellt. De flesta moderkort har även två platser RAM expansion.

  Anslutningar

  Förutom kortplatser, moderkort har en rad mindre kontakter för att ansluta till hårddiskar, diskettenheter och andra enheter. Många äldre system som används platta kablar som kallas IDE eller PATA kablar för att ansluta moderkort till hårddiskar och hårddiskar. Dessa har ersatts med snabbare SATA-kablar på nyare enheter och moderkort. Många moderkort har en kombination av SATA och PATA kablar för att tillåta användare att ansluta både nyare och äldre hårddiskar. Beroende på deras ombord audio, video och kapacitet usb, kommer moderkort har också en kombination av ljud in och ut uttagen, video-ut-portar och USB-portar. De flesta moderkort kommer också innehålla en kort ombord nätverk och ett nätverk hamn.


Previous:hur man byter HP moderkortet k8n8x-la Next:hur du uppgraderar egenskaperna för ett Microsoft-mus

Relaterade artiklar


 • Felsökning min mus som inte fungerar
 • hur man rengör patronen huvuden
 • hur man återställer filer från en korrupt partition
 • hur man stänger locket på en bärbar dator och fortfarande kör fjärrövervakning
 • hur man överklockar Corsair minne
 • Hur installerar jag en USB 2-kort?
 • Tektronix G35 specifikationer
 • HP 2430 fixeringsenheten instruktioner
 • Kan jag lägga till minne till ett Presario f572us?
 • Hur konvertera skanningar till redigerbar text med en HP Scanjet