Dator > typer av hårddiskar: sata, ide, firewire

 • typer av hårddiskar: sata, ide, firewire


 • IDE, SATA och Firewire är tre namn som vanligen används när man hänvisar till olika typer av hårddiskar. . Medan de ser mycket lika på utsidan, de är mycket olika i sitt sätt att ansluta och ännu viktigare, vilka typer av datorer de kan ansluta till.

  IDE

  IDE står för Integrated Drive Electronics, och även om nu föråldrade Det är den vanligaste typen av enhet för äldre datorer. De är mycket ofta som EIDE och ATA, som faktiskt har hänvisat till flera lite olika typer av äldre hårddisk teknik. För närvarande finns det bara en standard som fortfarande är relevant, så dessa termer användas omväxlande och de alla hänvisar till samma typ av enhet. Vanligast marknadsförs som PATA (eller parallell ATA), IDE-enheter kan identifieras genom två staplade rader av fyrtio små stift på baksidan av enheten. IDE-enheter i allmänhet avsedda för äldre datorer tillverkade före 2004, men från och med 2010, men sällsynt, kan de fortfarande finns i vissa nyare stationära maskiner.

  SATA

  infördes 2003 står SATA för Serial ATA. SATA-enheten ger ökad prestanda jämfört med äldre gränssnitt som IDE och låter hot swapping, som är möjligheten att ansluta enheten till en maskin som fortfarande är igång. Ursprungligen SATA-enheter utförs med en dataöverföringshastighet på upp till 1,5 gigabit per sekund. Från och med 2010 finns det SATA-enheter tillverkas som stöder hastigheter på 3,0 och 6,0 gigabit per sekund. SATA-enheter är lätta att identifiera genom den svarta SATA jack som är ungefär en centimeter breda och sitter på baksidan av enheten. SATA-diskar växte snabbt i popularitet sedan 2003 och 2010 de används nästan uteslutande i nytillverkade bärbara och stationära datorer.

  FireWire

  inte exklusivt för hårddiskar är Firewire Apples varumärke för deras genomförande av IEEE 1394 höga hastigheter standard. Firewire hårddiskar är så gott som alltid används som extern backup-enheter. Firewire eller IEEE 1394-standarden, är också är känd under andra varumärken. Du hittar det kallat i. LINK av Sony och Lynx av Texas Instruments. Firewire-enheter är svårare att upptäcka än andra gränssnittstyper eftersom kontakten är mycket lik den som används av USB. Firewire kommer att vara något större än en USB-port och har vanligen IEEE 1394 eller någon av de varumärken stenciled bredvid. Firewire-kapacitet finns på nästan alla Mac-datorer, men är inte alltid installeras på Windows-datorer. Du måste kontrollera datorns specifikationer att veta säkert om ditt system kommer att stödja en FireWire-hårddisk.


Previous:nothing Next:HP 2430 fixeringsenheten instruktioner

Relaterade artiklar


 • hur man installerar interaktiva skrivtavlor
 • hur man torka en pc hårddisk ren
 • specifikationer för inkörsport mx3414 slots laptop expansion
 • Hur vet jag om en adapter eller omvandlare behövs för att en iTouch 2,0 ps2 tangentbord mus?
 • hur man kan kontrollera om kompatibla processorer
 • hur du redigerar bärbara datorer
 • hur man använder en bärbar dator lcd på ett skrivbord
 • HP F4280 specifikationer
 • hur man installerar skrivardrivrutiner när man väljer en skrivarserver eller USB-drivrutin
 • hur du tar bort ett lösenord från bios