Dator > typer av VGA-kontakter

 • typer av VGA-kontakter


 • VGA är en akronym för Video Graphics Array och är en analog anslutning som gör det möjligt för datorer och bildskärmar visar att kommunicera med varandra så att visningen från datorn kan visas på bildskärm. De vanligaste typerna av VGA-kontakter är standard VGA, SVGA, och mini-VGA. För närvarande är VGA och dess derivat förvaltas av en grupp som kallas VESA, Video Electronics Standards Association, som arbetar för att standardisera video protokoll och enheter. Medan VGA-anslutningar stöds fortfarande, är mer modern teknik såsom DVI och HDMI att föredra eftersom de erbjuder större dataöverföring och andra fördelar.

  Standard VGA

  Standard VGA-kontakter finns i en mängd olika storlekar och har en annan antalet stift, 15-pin-kontakter är vanliga medan kompatibel 9-pin sort används också. Den standard-VGA-kontakten är en räta vinklar. Även annan teknik som DVI och HDMI finns, kommer många nyare modeller stöd för VGA som det fortsätter att vara standard för både skärmar och datorer. Tekniken bakom VGA utvecklades 1987 av IBM. Ursprungligen maximal upplösning var 640x480 pixlar och VGA kunde bara stödja 256 färger. VGA utvecklades ursprungligen som en ersättning teknologi för digitala metoder videoöverföring som kom före. Även digital video har sina fördelar, en analog överföring såsom VGA faktiskt ger en högre produktion än digitala former. Under åren sedan dess har många avledningar av de ursprungliga tekniken gjorts, bland dem SVGA, och mini-VGA. Dessa andra typer av VGA-anslutningar ger bättre upplösning och andra fördelar gentemot vanliga VGA.

  SVGA eller Super Video Graphics Array

  SVGA, Super Video Graphics Array är en förbättrad design baserad på den ursprungliga VGA-standarden. SVGA har förmågan att stödja upp till 16 miljoner olika färger och upplösning som är större än 640x480. Detta är särskilt användbart i dag som många skärmstorlekar nu stöd 800x600, 1024x768 eller större upplösningar. Datorer idag är utrustade med kraftfulla grafikkort som klarar SVGA. Äldre datorer, men kanske inte har processorkraft att hantera de 16 miljoner färger och stora resolution som SVGA tillhandahåller.

  Mini-VGA

  Denna typ av VGA-kontakten har utvecklats som svar på en specifik hårdvara krav. Bärbara datorer är, genom design, som krävs för att vara bärbar. Detta leder ofta till icke-standard hårdvara som används för att detta ska ske. För att spara hårdvara storlek och vikt, var mini-VGA-kontakt skapas. Mini-VGA syftar till att ge samma resultat som en SVGA anslutning men i en mindre förpackning. Familjen av Apple-datorer, t. ex. eMac, iMac, iBook och MacBook, kommer med en mini-VGA-port och en adapter krävs för att ansluta till en standard VGA-eller SVGA-port.


Previous:nothing Next:specifikationer av ATI Radeon 3100 grafikkort

Relaterade artiklar


 • hur till återvinna flash media
 • hur man ska gå till flygplansläge i IPAD
 • hur till vända bort en Dell indikator tonernivån
 • det bästa billiga bärbara datorer för studenter
 • hur man återställer en Canon i860
 • LEXMARK X4650 specifikationer
 • bästa netto laptops
 • hur man öppnar locket till en Toshiba A215
 • specifikationerna för en Sony DRU-190a
 • jämförelse av Intel Centrino & Intel Core