Dator > olika typer av lagringsenheter

 • olika typer av lagringsenheter


 • Så länge som datorerna har funnits har det funnits ett behov av någon form av lagringsenhet. Förvaring började med hålkort och rör vakuum. Det övergick till rullar av tejp och disketter. Då övergick till inre magnetiska medier i form av hårddiskar (HDD). Vi gick från vakuumrör till solid state chips minne. Optiska medier uppfanns. Efter detta var det bara en fråga om miniatyrisering av antingen medium eller sätt att lagra data på mediet.

  yttre magnetfält Media

  Yttre magnetiska medier består en stor del av grundläggande bärbar lagring för datasystemet för en lång tid. Disketter var inte uppkallad efter deras yttre utseende, men för själva mediet, vilket var en tunn Mylar skiva. De första disketter var 8 "i storlek. De kom så småningom ner till 5 1 /4", och sedan 3 1 /2 ". I mitten av 1990-talet var hög kapacitet diskett format släpptes i form av ZIP-och SuperDisk-enheter , och senare Jaz-enheter. Den största reguljära diskett som innehas 1. 44 MB (megabyte) data. ZIP-enheter höll 100 MB, Superdisk höll 120MB och Jaz-enheter som hölls 1 GB (gigabyte). Ett 2 GB JAZ drive släpptes ett par år efter den första modellen.

  Bandet lagring har varit i bruk sedan 1950-talet och används fortfarande idag för säkerhetskopiering av systemet. Ungefär som kassettband, använder bandlagring en lång tunn tejp belagd med magnetiska partiklar som passerar över ett huvud som riktar de partiklarna att bilda binära bitar. Nuvarande bandet system kan lagra terabyte information.

  Inre Magnetisk Media

  Den första hårddiskar infördes på 1950-talet. De var små som kylskåp och hade mycket låg kapacitet med dagens mått. Med tiden krympte komponenter och magnetiska partiklar tätheter gick upp, vilket möjliggör ökad kapacitet. I början-till mitten av 1980-talet hårddiskar ner till storlek på ca två röda tegel, och vägde ungefär lika mycket. De senaste 5 1 /4 "-format HDD gjordes i slutet av 1990, då 3 1 /2" HDD blev normen. Nuvarande skrivbord hårddiskar kan rymma upp till 2 TB (terabyte) data.

  Optiska medier

  CD-ROM-tekniken introducerades 1985. Det började bara blev vanliga på PC i början av 1990-talet. Det förblev de facto optiska lagringsmedium fram till DVD-ROM-enheter blev billigt. DVD-ROM-enheter inte når datorn marknaden förrän i slutet av 90-talet.

  Flyttbara media

  I början av 2000-talet, kompakta minne format som Compact Flash kom ut. Rivals till formatet såsom SD, MMC-kort, xD Picture Card och andra kom ut, som var ännu mindre. Snart flashminne med USB-kontakt kom ut och gav folk en icke-skyddad innebär att förvara och transportera stora filer. SD-kort och USB-minnen på 16 GB och 32 GB är inte ovanliga.


Previous:Hur nederlag jag musmattan på en bärbar dator när du använder en extern mus? Next:hur man byter en Compaq nc8000 batteri

Relaterade artiklar


 • Hur får man en bärbar dator att känna igen en CD-brännare
 • hur man byter en mapp med en MacBook
 • Vilka är de viktigaste delarna av en dator?
 • vad är en mikro-USB?
 • hur man håller laptop från att bli för varm
 • olika typer av RAM-minne
 • hur man eliminerar bildbrus från pc ljud
 • hur du tar bort en DVD-enhet från en Toshiba laptop
 • hur man diagnostisera en minneskrets
 • dator ritning metoder