Dator > hur man uppgradera en äldre dator

 • hur man uppgradera en äldre dator


 • Datorer är ofta byggda med planerat åldrande, vilket innebär att de inte är utformade för att pågå i mer än 5 år eller så. Ändå kan uppgradera en äldre dator köpa lite tid innan byte. Den lätthet att uppgradera beror på den exakta datorkonfiguration som du har, men även några mindre tweaks kan göra en stor skillnad

  Du behöver:. .
  Computer diagram
  Ägarens instruktionsbok för dator.
  Flash-enhet.
  Phillips-och platt-head skruvdragare.
  RAM-moduler.
  CD-eller DVD-brännare.
  Hårddisk.


  1.
  Titta på ett diagram över insidan av datorn. Om du fortfarande har ägarens manual, bör ett diagram skrivas inuti. Annars kommer en sökning på Internet ger diagram för de flesta icke-anpassade datorer. Se till att du förstår hur komponenterna ansluts till varandra.
  2.
  Säkerhetskopiera alla personliga saker från din gamla hårddisk till en flash-enhet eller annan backup källa. Inkludera foton, kalkylblad, dokument och andra objekt som inte lätt utbytbara. Kontrollera att du har skivor för ditt operativsystem.
  3.
  Koppla från datorn från strömkällan och öppna fallet. Visuellt bekräfta läget för varje objekt.
  4.
  Lägg RAM (Random Access Memory). RAM är den enskilt enklaste komponenten att uppgradera och kan dramatiskt påskynda en äldre dator. Kolla din instruktionsbok för att avgöra vilken typ av RAM-minne du har och hur mycket datorn kan hantera. Du kan ha öppna RAM slots, eller så kanske du behöver byta ut moduler du redan har. Ta bort den gamla RAM, tryck ejektorn klipp på spåret och dra försiktigt upp på modulen. För att installera nya RAM, håll ner ejektor klipp och, samtidigt, tryck försiktigt ner RAM-modulen i facket tills det klickar.
  5.
  Installera en CD eller DVD brännare. Om du har en extra blank kortplats i datorn fallet, kan du bara lägga till en ny brännare. Annars måste du ta bort den befintliga optiska enheten. Ta försiktigt bort IDE (Integrated Drive Electronics) kabel och strömkabel. Använd en skruvmejsel för att ta bort skruvarna som håller den på plats (det finns vanligtvis fyra) och skjut ut enheten i ärendet. Anslut den nya enhetens kablar. Titta nu på skjutreglaget på baksidan av enheten (känd som en bygel), som har tre inställningar --- Master, Slave och Cable Select. Bygeln talar om för datorn i vilken ordning att känna igen olika enheter anslutna till en enda IDE-kabeln. Ställ in jumper inställningar enligt tillverkarens anvisningar. Använd en skruvmejsel för att säkra den nya enheten på plats.
  6.
  Installera en ny hårddisk. Ta försiktigt bort IDE kabeln och strömkabeln från den befintliga hårddisken. Använd en skruvmejsel för att ta bort skruvarna och dra den gamla hårddisken från fallet. Anslut den nya enheten är IDE-kabeln och strömkabeln. Titta på den nya enheten i handboken att fastställa jumper inställningarna. Använd en skruvmejsel för att ersätta skruvar.
  7.
  Kontrollera att alla kablar är ordentligt anslutna och alla komponenter är tätt skruvas fast. Stäng datorns hölje och sätt i datorn. Slå på datorn. Om du har bytt hårddisken sätter du in CD 1 i ditt operativsystem och följ instruktionerna på skärmen.

  Tips och varningar


 • Andra komponenter, till exempel moderkortet kan CPU (Central Processing Unit) och grafikkort uppgraderas, men är betydligt mer utmanande och kan kräva ett nytt nätaggregat eller andra nya komponenter. Rådgör med en datortekniker innan du fortsätter.
 • Statisk elektricitet kan skada datorkomponenter. Ta tag i metallhöljet ur eventuell statisk innan du hanterar komponenter.
 • aldrig öppna datorn fallet utan att koppla ur systemet, eftersom datorn kan behålla en elektrisk laddning även när den är avstängd.
 • Hantera alltid datorns komponenter i kanterna. Damm och fingeravtryck kan skada dem.

Previous:Windows 7-kompatibel dockningsstationer Next:fördelar och nackdelar med olika typer av skrivare

Relaterade artiklar


 • Vikten av dataöverföringshastigheter
 • diy dator nätaggregat
 • hur man uppgraderar Mac OS X till en leopard utan en DVD-enhet
 • hur man uppgraderar en hårddisk: IDE till SATA
 • hur du aktiverar sata-läge efter XP är installerat i ide-läge
 • hur man hittar en kompatibel bärbar hårddisk
 • hur man fixar ofullständig dvd bränna fel
 • hur man installerar en CD-brännare
 • Ta bort en klientdator
 • hur man reda på om en skrivbar CD är stängd