Dator > vad är CAT5 kablage?

 • vad är CAT5 kablage?


 • CAT 5 eller kategori 5, är ledningar en vanlig och billig typ av kablage som används i många kommunikationsnät. Cat 5 kan ansluta routrar, kabelmodem och servrar. Medan Wi-Fi växer i popularitet, hård-anslutningar med Cat 5 ge snabbare hastigheter och är fortfarande att föredra i många företag

  Fysiska egenskaper

  Cutting en bit av CAT 5 kablage avslöjar att den innehåller åtta kopparledningar. Inom plastslida mantlad fyra par trådar i färgkodade plast är inne i kabeln. Dessa ledare är tvinnade runt varandra, så CAT 5 kallas partvinnad kabel. CAT 5 definieras vidare som oskärmade eftersom det inte finns någon extra skikt av isolering kring dessa kablar för att förhindra störningar, till skillnad från mycket tjockare koaxialkabel som ofta används i TV-anslutningar. Färgkoderna match upp till tider i kabel termineringar på varje ände av kabeln. Dessa termineringar, kallad RJ 45 kontakter, är anslutna till skårorna på nätverkskort, routrar eller andra enheter. De är något större än telefonkontakter.

  Liknande Kablar

  CAT 5 är inte den enda typ av UTP-kabel, eftersom det finns en tidigare standard, CAT 3, och en successiv standard, CAT 6. CAT 5e är en förbättrad version av CAT 5, och har mer bandbredd, mindre överhörning, och kan stödja 1. 000 Base-T, enligt Cat 5-kabel Company. Cat 5e kablar har även RJ-45 termineringar och har samma form och plastbeläggning som Cat 5 kablar. De två typerna ser likadana om de inte är märkta.

  Cat5 Risk

  Ibland Cat-5e-kablar kallas Cat 5, så kolla krav noggrant. Även Cat 5e är bakåtkompatibel med en vanlig Cat 5-kabel i ett nätverk med 1. 000 Base-T-enheter tvingar den att fungera i 100 Base-T-läge, långsammare trafik drastiskt. Standarder som 10 Base-T, 100 Base-T, och 1. 000 Base-T bestämma maximal dataöverföringshastighet i nätverket.

  Definition av korsad kabel

  Det finns två typer av CAT 5 kablage som används i nätverk : standard och korsad kabel. En korsad kabel ansluts direkt datorer två datorer utan att kräva en router eller annan enhet. Crossover kablar omfatta samma fyra ledarpar som den normala CAT 5-kablar, anslutna till termineringar i en annan ordning, så det är möjligt att konvertera standard för crossover och vice versa.

  När Crossover är obligatoriskt

  Inställning in en Ethernet-nätverk som används för krav på användning av båda typerna av kabel. Regelbundna CAT 5-kabel kan fungera under 10 Base-T eller 100 Base-T-standarder, och kommer att kräva korsad CAT 5-kabel om nätverket ingår direkt anslutna datorer. Även CAT 5e kan fungera utan att kräva korsad kabel, CAT 5e crossover-kablar säljs för bakåtkompatibilitet.


Previous:Hur fyller jag en färgpatron på Canon Pixma IP 1200? Next:hur Flash BIOS från usb

Relaterade artiklar


 • Felsökning av en HP Business Inkjet 1000
 • felsökning av en Logitech trådlöst tangentbord och mus
 • hur du ansluter min LCD HD-TV till min dator
 • Felsökning HP-produkter
 • hur du vill visa innehållet i en utökad enhet
 • Inaktivera mac viloläge
 • biometriska tekniker för autentisering
 • Hur gör jag fylla på bläcket på Lexmark X2600 skrivare?
 • Mac: tecken på en dålig logikkortet
 • hur ändrar grafikläget i ett område 51 bärbar dator