Dator > Skillnaderna mellan IR och Bluetooth

 • Skillnaderna mellan IR och Bluetooth


 • Bluetooth och IR trådlös teknik används ofta för korta avstånd trådlös kommunikation mellan elektroniska enheter. Båda dessa tekniker är effektiva, men på grund av deras mycket olika möjligheter och begränsningar, de är bäst lämpade för mycket olika tillämpningar. I de flesta avseenden har Bluetooth en klar fördel, även om IR fortsätter att vara populär i vissa tillämpningar.

  Överföringsteknik

  Infraröd trådlös användning pulser av infrarött ljus för att överföra data från en enhet till en annan. Dessa pulser är osynliga för blotta ögat, men kan upptäckas av en sensor i den mottagande enheten. Bluetooth använder trådlös radiovågor på en viss frekvens (2,4 gigahertz) för överföring av data från en enhet till enhet. Både Bluetooth och IR förbrukar betydligt mindre ström än andra trådlösa teknologier.

  Intervall

  Den effektiva räckvidden för IR trådlös är väldigt kort --- allmänhet inte mer än fem meter, och ofta närmare en meter. Bluetooth har en räckvidd på 10 meter, som visserligen dubbelt så IR, är fortfarande mycket mindre än i andra radiofrekvent trådlös teknik. Bluetooth har en klar fördel framför IR-porten på effektiva räckvidden, men båda teknikerna är användbara endast för kommunikation mellan enheter i relativt nära varandra.

  Överföringshastigheten

  Infraröd trådlös överföring av data i ett intervall mellan 115 kilobit per sekund och 16 megabit per sekund (Mbps), beroende på enheten. Bluetooth överför data med en hastighet mellan en och tre megabit per sekund. Även om det varvtalsområde för IR-enheter är mycket större än för Bluetooth-enheter, är den vanligaste effektiva hastigheten för båda teknikerna omkring 3 Mbps.

  Device plats

  Eftersom du använder ljus för dataöverföring, infraröd trådlös kräver en direkt siktlinje mellan kommunicerande enheter. Den mottagande enheten måste befinna sig inom ett relativt smalt kon av täckning i relation till det sändande enheten. Bluetooth, på grund av dess användning av radiovågor i stället för ljus, är inte föremål för dessa begränsningar, kommunicerande enheterna kan placeras var som helst i teknikens effektiva räckvidden

  Använder

  På grund av sin line-of-sight begränsningar. IR trådlös är effektivast används av enheter som fortfarande ligger nära varandra och relativt stillastående. En av de tidigaste användning av infraröd var i fjärrkontroller för enheter hemelektronik, och som förblir ett populärt program. Trådlösa tangentbord och möss är också vanliga applikationer. Bluetooth fick inledningsvis popularitet genom dess användning i trådlösa headset mobiltelefon. Det är fortfarande vanligt förekommande i mobila enheter, och det blir mer vanligt används i datorer och kringutrustning.


Previous:Hur fyller jag en färgpatron på Canon Pixma IP 1200? Next:hur du uppgraderar din HP Pavilion

Relaterade artiklar


 • hur man installerar en hårddisk i ett fall
 • hur tyst pc fans
 • hur man installerar en DVD-enhet till en Dell Dimension 2350
 • hur man demonterar en Compaq armada 4131t
 • hur du formaterar en dator som startar inte
 • hur man uppgraderar en laptop hdd
 • hur man hittar den bästa datorn erbjudandena
 • hur man ansluter en D-Link router till en Qwest DSL-modem
 • hur man installerar ett modem utan en cd-rom på en Acer dator
 • extern hårddisk format för Mac fett vs ntfs