Dator > DIY: fläkthastighetskontroll

 • DIY: fläkthastighetskontroll


 • Elektriska fläktar används för att flytta värme från ett område till ett annat. Ofta beror den mängd luft som en fläkt kan flytta på fläktvingen hastighet. En fläkt blad bifogas en elektrisk motor, och i slutändan rotorvarvtalet av elmotorn direkt avgör hur snabbt fläktvingen roterar.

  För att kontrollera hur snabbt rotorn i en elektrisk fläkt motor varv, första Du måste avgöra vilken typ av motor fläkten innehåller, eftersom förfarandet för att kontrollera motorns varvtal på en växelströmsmotor är annorlunda än förfarandet för en DC motor.

  AC varvtalsreglering

  En AC eller växelström, motor, fungerar enligt principen att de elektromagnetiska fälten i lindningarna ständigt förändras. Den magnetiska fält tillämpas på rotorn tillämpa en vinkelrät kraft på magnetiska fält som genereras runt statorn polerna, vilket gör att rotorn att snurra.

  För att ändra rotorns varvtal, frekvensen av elektriska tillämpas strömmen till rotor och stator måste ändras. För att bromsa en växelströmsmotor ner, minska frekvensen av växelström elektrisk energi. Att göra en växelströmsmotor tur snabbare, öka frekvensen.

  En elektrisk krets som kallas en oscillator kan användas för att ändra frekvensen. En oscillator kallas också en "LC" krets, eftersom kretsen innehåller en induktor ("L" är den elektriska förkortning för induktans) och en kondensator (som förkortas "C") fast i en parallell krets.

  För att skapa en enkel oscillator krets, tråd en induktor parallellt med en variabel kondensator. För att beräkna de nödvändiga kondensatorn att ändra den frekvens AC signal, använd följande formel:

  frekvens=1 /[2u03C0 u221A (LC)]

  DC varvtalsreglering

  I en DC-eller likström-motor, är ett elektromagnetiskt fält som skapats genom att skicka ström genom en induktor. Detta fält är antingen dras till eller stöts bort från en uppsättning av permanentmagneter

  rotorns varvtal av en likströmsmotor beror på spänningen över motorn. Ju högre spänningen över motorn leder, desto högre rotorns varvtal.

  Ett sätt att justera spänningen till motorn med hjälp av en spänningsdelare krets. En enkel spänningsdelare styrkretsen kan göras med hjälp av en potentiometer. Anslut den positiva terminalen strömmen till en av potentiometern slut leder. Anslut den negativa terminalen strömmen till andra änden potentiometer bly. Anslut sladden potentiometern torkar till en av motoranslutningarna, och anslut den andra motorn terminalen till negativa strömförsörjning terminal. Justera potentiometer som behövs för att styra motorns varvtal.


Previous:nothing Next:hur man byter en Dell 1150 batteri

Relaterade artiklar


 • hur man byter bläck i en kanon MP500
 • hur du ändrar wifi-kort på en dv5
 • hur du permanent radera filer på en dators hårddisk
 • mac vs PC-plattformen
 • hur man bygger en dator i7 terabyte
 • Hur lägger jag till RAM-minne till min laptop?
 • hur man klona en sol hårddisk till skiva
 • Hur ändrar jag min repa köra?
 • hur du uppgraderar hårddisk i en X60
 • Hur man testar dell laptop moderkort