Dator > om grundläggande datorteknik

 • om grundläggande datorteknik


 • Grundläggande datorteknik ingår RAM och ROM, hårdvara och mjukvara, stationära och bärbara datorer, servrar och routrar, även handdatorer och tabletter. De första datorerna var storleken på hela rum, och hade inte kraften i en modern mobiltelefon

  Historia

  Datorer har sina rötter i beräkningen maskiner, allt från Abacus till maskiner som kunde läsa "hålkort". I själva verket började IBM (International Business Machines) som tabulering Machine Company, som byggdes av Herman Hollerith, en uppfinnare som byggde en punch-kortläsare för att påskynda den amerikanska folkräkningen.

  Punch-kort räknare var en enorm teknisk steg, men militären behövde något mer sofistikerade. Nästa steg var Harvard Mark I dator 1945. Den sprang på fyra "band läsarna" att läsa information från spolar hålremsa -. En nästan oändlig serie av hålkort på en spole

  ENIAC (Electronic Numeric Integrator And Calculator) skapades också att hjälpa till med krigsinsatsen, men var inte klar förrän 1946. Det tog upp 1. 800 kvadratmeter och används 18. 000 vakuumrör. 1957 var vakuumrör ersatts av transistorer, och 1958, var den första mikrochip produceras. År 1970 producerade Intel den första mikroprocessorn. Computer utveckling påskyndas avsevärt på den punkten.

  Datatermgruppen

  Dator terminologi är ofta förvirrande. Det viktiga är oftast svårt att förstå. En dators hårddisk mäts vanligtvis i gigabyte. Det är inte ovanligt att en ny dator att ha mellan 100 och 200 gigabyte på hårddisken. "Registerförare" eller "mikroprocessor" är som den tänkande hastigheten på din dator, och en snabb processor är viktigt att hastigheten på din dator. Men RAM, ofta kallad "minne", är lika viktig som en snabb processor. De är beroende av varandra. Med 5 GB RAM men en 1 GHz mikroprocessor är en dålig match, precis som en 2,5 GHz processor och 512 MB RAM kommer inte att vara snabb.

  Maskinvara och programvara

  "Hardware" avses alla fysiska , beröringsbara bitar inblandade i datoranvändning. Själva datorn, bildskärmar, skrivare, tangentbord, minne, hårddiskar-det är all hårdvara. "Programvara" är ett program som körs på hårdvara. Datorhårdvara fortsätter att bli mer kraftfull och samtidigt minska i storlek. Större hårdvara innebär inte nödvändigtvis mer makt. Ålder är mycket viktigt samtidigt som man bedömer kvaliteten.

  Operativsystem

  Ett operativsystem är den uppsättning av programvara som skapar ett gränssnitt mellan hårdvara och annan programvara. Idag ger det också det grafiska användargränssnittet mellan hårdvaran och den mänskliga användaren. Det vanligaste operativsystemet idag är Microsoft Windows, följt av Mac OSX och Linux många gratis distributioner.

  Typer av datorer

  Datorer finns i alla former och storlekar. Den vanligaste typen av dator kommer i en rektangulär "box" som innehåller hårddisk, moderkort, fläktar, RAM, processor, nätverkskort och DVD-eller CD-enheten. Det kan också ha portar för kringutrustning, USB eller äldre SCSI-anslutningar och portar för en bildskärm som ska anslutas, för en mus, och för ett tangentbord.

  Bärbara datorer har alla samma grundläggande inuti, men bildskärmen är ansluten inuti (genom gångjärnet), och på grund av begränsat utrymme, har ofta inte har riktigt lika mycket minne eller utrymme på hårddisken. Pekdatorer är ungefär hälften så stor som en bärbar dator och har ofta en "touch screen"-gränssnitt, vilket betyder att användaren kan bara röra vid skärmen att "klicka" på objekt. Ofta tablett datorer har en "docka" där de kan placeras så att användaren kan använda ett tangentbord.

  Netbooks se ut precis som bärbara datorer, men de är bygga för hastighet. De brukar komma med en mindre hårddisk, men i stället för den vanliga SATA-diskar, dagens netbooks har ofta Solid State Drives som USB-enheter. De är mindre, och kommer inte att hålla så mycket data, men de är snabbt på nätet och göra en netbook starta snabbare.

  handdatorer (personliga digitala assistenter) är mini-datorer som bara gör basfunktioner-kalender, uppgifter, grundläggande ordbehandling, kalkylblad, och ibland lite web-surfing. De nästan alla har pekskärmar och plats i fickan eller handväskan.

  Tunna klienter är är små lådor som i grunden bara har ett nätverkskort med inbyggd RAM. De är egentligen inte datorer, men dra program (mjukvara) från en gemensam server. Servrar är datorer som har konfigurerats att fungera som en separation eller gemensam lagring enhet för många andra datorer eller klienter.

  Datorkringutrustning

  Kringutrustning är enheter som är anslutna till en dator via en sladd eller trådlöst. Dessa inkluderar skrivare, bildläsare, kameror, handdatorer, mikrofoner, headset, MP3-spelare och andra. Skrivare är den vanligaste perifera.


Previous:nothing Next:hur du skickar en trådlös fax på en HP

Relaterade artiklar


 • Hur konvertera hårddiskar till NTFS från FAT32
 • Hur man överför digitala bilder till en bärbar lagringsenhet
 • Hur man återskapar en USB flash-enhet tabellen File Allocation
 • hur man återställer skrivarpatron en 6980 hk skrivare
 • hur man fixar ett dåligt minne plats på en bärbar dator
 • Hur får jag tillbaka mina filer från en kraschad hårddisk?
 • Felsökning My Book extern hårddisk
 • hur man uppgraderar en 1,0 till 2,0 USB-port
 • hur man uppgraderar minnet på en Samsung Q1
 • hur man byter en Dell laptop från ett batteri till AC