Dator > hur en klocka chip fungerar i en PC

 • hur en klocka chip fungerar i en PC


 • Av olika anledningar, bland annat revision kontroll, säkerhet och nätverk kontroll, den moderna persondatorer (PC) måste ha en exakt tid standard. Detta är vanligtvis åstadkoms med ett delsystem som avses som en "riktig klocka" (RTC).

  En klocka delsystem i en PC har tre huvudsakliga maskinvarukomponenter. Den första av dessa är en tid bas, vanligen en kristall eller kristall oscillator. Den andra stora komponenten är en söndra genom nätverket, medan den sista komponenten består av logik och minne register.

  Klockan delsystemet ofta har sin egen strömförsörjning, vanligtvis ett litet batteri, så att det kan vara funktionella medan datorn är avstängd. Detta gör att datorn kan hålla tiden även när maskinen är avstängd

  Du behöver:. .
  Operativsystemet Linux
  FAT32 hårddisk.
  Hårddisk med plats för FAT32 hårddisk innehåll.
  Partition Logic.

  Time Base

  Ta en titt på några kretskort (PCB) från en dator och du kommer att se flera små grå Metallic komponenter, vanligen ovala. Dessa oscillatorer och är hjärtat i som helst system. En oscillator vibrerar. När spänning (ström) levereras till en oscillator, kommer enheten börjar vibrera med konstant hastighet. Oscillatorn omvandlar mekanisk vibration till en elektrisk signal som har samma frekvens som vibrationer. Denna signal kan en frekvens på mellan 3 kilohertz (kHz) och 20 megahertz (MHz), vilket innebär att den elektriska signalen växlar från "Off" till "On" på mellan 3. 000 och 20 miljoner gånger per sekund.

  Oscillators är konstruerade på ett sådant sätt att deras vibrationer blir oförändrad under olika temperaturer och spänningar. Högre frekvens oscillatorer är mer exakt, men orsaka andra problem, bland annat ökad energiförbrukning, vilket är ett problem i bärbar elektronik.

  Divide-By nätverk

  Resultatet av den oscillator typiskt matas in i RTC vanligtvis en integrerad krets som antingen står av sig själv, eller ingår som en del av en styrkrets.

  Den första delen av en RTC är ett söndra av operatör. En söndra genom nätverk är en serie av elektroniska grindar för att minska frekvensen på den signal som tillhandahålls av oscillator. Den första etappen i söndra genom nätverk kommer räkna pulser från oscillatorn och gör ingenting för det första 255 pulser. Men på 256. Puls emot kommer den att sända en puls till nästa steg i söndra av operatör.

  Den andra etappen i söndra genom nätverket fungerar precis som den första, så det är också räkna till 256. När den andra etappen får sin 256. Puls, skickar den en puls till den tredje etappen av nätet, och så vidare.

  Resultatet är den första etappen effektivt delar upp produktionen av oscillator med 256, dividerar den andra etappen produktionen av oscillator med 256 kvadrat, eller 65. 536. Den tredje etappen kommer att dela oscillatorfrekvensen med 256 kubik, eller 16,7 miljoner euro.

  Både antalet steg och antalet räknas som varje etapp kräver kan enkelt justeras, så frekvensen av oscillator kan delas av alla heltal.

  I vårt exempel ovan, tre stadier av 256 pulsräknare skulle konvertera produktionen av en 16. 7 MHz oscillator i en 1 Hz puls, eller 1 puls per sekund.

  Logic och register

  Den resterande logik på RTC chip gör inget annat än räkna sekunder och resultat post. Chippet vet hur många sekunder är en minut, hur många minuter på en timme osv. Det har också uppgifter om hur många dagar i varje månad, när skottår inträffar och en algoritm för att beräkna veckodag från ett datum.

  När du ställer klockan på en dator, ger du detta chip en startpunkt. När den känner den aktuella tiden, allt det gör räkna sekunder baserat på att få en puls per sekund från söndra av operatör.

  Chipet har dataregister (minnesplatser) där den lagrar tiden i timmar, minuter och sekunder och även datum, månad och år.

  mikroprocessorn i datorn vet var dessa platser är och kan komma åt dem när som helst finns det ett behov av att veta tid och /eller datum.

  Mikroprocessorn är också kapabel att justera tiden, antingen som svar på indata från användaren, eller från någon regering eller nätverkstidserver. I detta fall skriver processorn över tiden i RTC minne registren och RTC börjar räkna från denna nya tid.

  Soft Clock

  Vissa datorer använder inte ett separat RTC chip men lita på att mikroprocessorn skall ha sin egen tid. För att göra detta, härmar mikroprocessorn huvudsak beteende RTC chip. Det kan göra detta eftersom det normalt sett har sin egen tid baser och nätverk avdelare.

  Även om det sparar kostnader för en RTC-chip, kan denna lösning vara betydligt mindre exakt. När datorn är föremål för en tung arbetsbörda som grafik bearbetning kan mikroprocessorn har inte tillräcklig processorkraft för att slutföra alla sina tilldelade arbetsuppgifter samt uppdatera tid och register datum. Eftersom det finns oftast de lägsta prioriterade uppgifter, kan klockan kör väl långsamt.


Previous:nothing Next:hur man installerar en HP psc 1315

Relaterade artiklar


 • dual core vs quad core i riktmärken
 • hur man byter RAM i en Toshiba Satellite A45-s151 laptop
 • hur man laddar ett papper profil på en Epson r3800
 • hur man byter hårddisk i Dell inspirion 6000
 • hur man hittar ut sidan avkastningen av skrivare bläckpatroner
 • hur du uppgraderar ASUS moderkort
 • hur man köper ett litet system dator företag
 • hur man installerar en Epson POS-skrivare
 • hur man väljer rätt mediacenter HTPC
 • hur man installerar ett skrivhuvud på en Canon i320