Dator > datorprocessorer förklaras

 • datorprocessorer förklaras


 • Inuti varje dator är en liten hjärna på jobbet. Att datorns processor ansvarar för att utföra beräkningar både enkla och komplexa och är en av de viktigaste komponenterna i alla datorsystem. Medan dessa enheter har förändrats betydligt under de senaste årtiondena har sin funktion i huvudsak förblivit densamma

  Historia

  Före tillkomsten av den moderna datorns processor, hade stora datorer som Eniac ska kopplas om för att utföra olika beräkningar. De använde vakuumrör för att fullgöra denna uppgift, som inte kunde vara lätt repurposed till annat arbete och aldrig på fluga. Detta ledde till en stor mängd insatser för att göra några förändringar och begränsad Eniac och dess kusiner att köra endast ett enda program i taget.

  Mikroprocessorer

  Under de kommande decennierna, uppfinningen av transistorn och framsteg inom tekniken gjorde det möjligt processorkraften i Eniac som ska flyttas i en enda krets. Denna konstruktion var mycket mer effektiv, och det gjorde det möjligt bearbetningshastigheter som skulle ha varit otänkbart för bara några år tidigare.

  processteg

  Alla beräkningar som processorn utför är verkligen bestående av små, enkla steg. Genom att utforma datorprocessorer detta sätt kan ett enda chip byggas för att rymma alla typer av begäran, vilket gör det möjligt för datorer att utveckla komplexa program. De steg som en processor tar, i syfte är hämta en instruktion, avkoda dess innebörd, exekvera instruktioner, och skriva resultat tillbaka till någon form av minne.

  Performing Math

  Alla matematiska operationer som utförs i en processor är passera genom en enda del av processorn kallas aritmetisk logisk enhet (ALU). Denna lilla krets innehåller tillräckligt logik för att utföra enkla matematiska operationer och återlämna sina resultat till processorn. Genom att utföra upprepade enkla åtgärder såsom Dessutom kan komplexa problem som att hitta kvadratrötter lösas.

  Multitasking

  Processorer faktiskt har ingen aning om vilken uppgift de gör för närvarande. Hela deras jobb är att helt enkelt ta en instruktion, utföra den och skriva tillbaka resultatet till minnet. I en process som kallas uppgift växling, operativsystem dra nytta av detta faktum att tillåta multitasking på datorer. Genom att be processorer för att utföra en annan uppsättning instruktioner med några millisekunder, operativsystem skapa illusionen att fler än ett program körs samtidigt.

  Multicores

  Den centrala delen av en processor som faktiskt utför instruktioner kallas en kärna. Under de senaste åren har fokus i den tekniska utvecklingen varit att öka antalet kärnor tillgängliga inom en processor. Att göra tillåter detta en dator att öppet bryta upp stora problem och fördela dem bland de kärnor i processorn, vilket minskar den tid som krävs för att utföra beräkningar. Det här har effekten av snabbar upp din dator, speciellt när man använder flera program.


Previous:nothing Next:iMac G4 tutorial

Relaterade artiklar


 • hur man installerar en ny hårddisk på en Dell dimenson 4550
 • hur man konfigurerar Toshiba Satellite ledde medier spelar knappar
 • förklaring av de delar av en bärbar dator tangentbord
 • hur man kan knyta filnamnstillägg på Mac med tillämpningar
 • SD typer
 • hur man laddar ett papper profil på en Epson r3800
 • bidrag till datorutrustning
 • Hur byter jag en fläkt i en iMac G4?
 • hur man använder två tangentbord i en anteckningsbok
 • Vilka är fördelarna med att köpa en begagnad eller renoverad laptop?