Dator > CPU definition

 • CPU definition


 • CPU, eller centralenheten inne i en dator, är det centrala kontrollrummet och informationsbehandling chip, där alla centrala datorkomponenter och funktioner kontrolleras. Det sägs ibland att likna en mänsklig hjärnans funktioner i kroppen. Denna jämförelse är överdriven, eftersom de flesta dator CPU funktioner är svaga i jämförelse med den mänskliga hjärnans kapacitet och i sin kärna är avsedda att fungera som jättelika räknare

  Historia

  De första processorerna utvecklades 1971-72. Intel uppfann den första enda chip, kallat 4-bitars processor i Intel 4004. Det bearbetade bitar data i 4 bitar åt gången, men dess instruktionsuppsättningar var 8 chips lång. Detta krävde själva programmet och uppgifter som skall lagras separat från varandra

  Texas Instruments skapade TMS 1000 år 1972. Processorn innehöll tillräckligt med RAM-minne för ett program skiva, så att detta chip inte behövde externt stöd marker, vilket drivs separat från varandra. Detta gjorde det möjligt för den första uppsättningen av individuella programmerbara instruktioner som skall införas i marker av användarna, och användes främst för räknare på den tiden.

  Funktion

  Processorer beräkna mycket grundläggande funktioner och sedan översätta dem till mer komplicerade funktioner som behövs för typiska datorn använder, samt för att lagra eller behålla information om och i dem. Processorer används i många typer av teknisk utrustning i dag, såsom TV-apparater, mobiltelefoner, digitalkameror och räknare.

  Effekterna av en CPU i en dator eller annan teknisk utrustning är att den utför beräkningar på binära tal för att maskinen för att beräkna information och utföra uppgifter för användaren.

  De funktioner som en processor utför styrs av sitt program, som kallas dess "instruktionsuppsättning. " Processorer hus många områden av inre minne lagring, känd som "register", där data lagras medan processorn bearbetar det.

  Typer

  Idag finns det många datortillverkare, gör och modellnummer som varierar i hastighet, minne och förmåga. Intel, Pentium, Macintosh och AMD är några av de mest populära namnen processortillverkare. Storleken på CPU minne och hastighet verkar i praktiken endast begränsas av köparnas ekonomiska gränser.

  Den hastighet med vilken en viss CPU bearbetar information och sedan utför instruktioner mäts i MHz (megahertz) och GHz (gigahertz). Detta är tekniskt kallas en CPU's "klockfrekvens. " Den MHz står för hur många miljoner cykler per sekund en CPU kan gå igenom för att handla på en instruktion. GHz står för hur många miljarder cykler per sekund en processor kan cykling genom per sekund.

  CPU tillverkare som vill kombinera ännu mer datorkraft på ett moderkort kommer ofta kombinera processorer. Två processorer på ett moderkort kallas en "dual core"-processor och fyra kallas en quad-core processor, och så vidare. Quad-core processorer är inte ovanligt i dessa dagar, vilket innebär att hastighet och minne multipliceras exponentiellt i den särskilda tekniska enheten.

  Identifiering

  De flesta processorer i bärbara och stationära datorer ser ut som fyrkantiga svart eller metallic wafers ungefär två och två inches torget. De flesta processorer är också identifieras med namnet på tillverkaren på chippet själv, samt modell nummer och annan information.

  Läge

  CPU för datorer finns på moderkortet, ofta kopplad till en fläkt för att skingra värme. Plats för annan utrustning kan variera.


Previous:nothing Next:hur man kan öka RAM-minne

Relaterade artiklar


 • hur man byter en inspiron bakgrundsbelysning
 • Hur får jag tillbaka mina filer från en kraschad hårddisk?
 • Hur fungerar min dator läsa en CD av ett videospel?
 • hur man återställer Epson chips
 • typer av LCD-paneler
 • hur man ändrar teckensnitt namn på en Mac
 • varm stämpel vs bläckstråleutskrift
 • hur man installerar en IDE till SATA omvandlare
 • hur man installerar mitt grafikkort
 • hur man identifierar PNY datorminne