Dator > Definitionen av programmerade io

 • Definitionen av programmerade io


 • Programmerad IO, eller programmeras input /output eller PIO, avser en process som överför data mellan en dators processor (central processing unit) och en perifer enhet, oftast ATA hårddiskar. PIO initieras av enhetens drivrutin att få tillgång till minne på en enhet, i motsats till en annan process som kallas DMA (Direct Memory Access) som initierats av själva enheten tillgång till systemets minne

  Du behöver:.
  DVD enhet /spelare.

  Historia

  Programmed IO är den äldsta metoden för dataöverföring som innebär IDE /ATA-gränssnittet, och kan ses som en teknik genom vilken CPU och en hårdvara enheten kontrollerar flödet av data mellan hårddisken och systemet. Graden av denna dataöverföring kan variera, vilket ger olika PIO-lägen, som hänvisar till olika hastigheter på överföringen. Med tiden ersattes snabbare PIO-lägen äldre tills tekniken gjordes föråldrad helt genom de kraftigt förbättrade DMA, som senare ersattes av ännu en förbättring, som kallas Ultra DMA.

  Mode Gränser

  PIO lägen är direkt påverkat av cykeltiden, ett mått på hur många nanosekunder förflyta före varje cykel för dataöverföring. Den ömsesidiga (en dividerat med värdet) av cykeln tid är den maximala överföringshastigheten som kan nås av en viss läge. Tidigare system, genom en stor del av 90-talet, kunde bara komma åt hårddiskarna genom PIO, och räntan begränsades av läget. Processen var standardiserade i branschen genom utvecklingen av ATA standarder.

  Gemensamma Modes

  PIO-lägen klassificeras från 0 till 4, med läge 0 med den långsammaste dataöverföringshastighet och mode 4 har den snabbaste. Lägen 0, 1 och 2 stödde ATA-standarden, och hade en överföringshastighet på 3,3, 5,2 och 8,3 megabyte per sekund (MB /s), respektive. Läge 3 och 4 stödde ATA-2-standarden och hade cykeltider och överföringshastigheter på 180 och 11. 1 (för leveranssätt 3) och 120 och 16,7 (för leveranssätt 4). Den PIO-läge 5 sades vara en mycket snabbare PIO-läge, och kunde påstås stödja överföringshastigheter på upp till 22,2 MB /s. Redan innan läget var polerade och slutföras den nyare DMA tekniken, med en överföringshastighet på 33 MB /s, gjorde det nedlagda. Inledningsvis lämnade vissa moderkortstillverkare stöd för PIO-läge 5, men det var snart tas över av mer förbättrad teknik.

  Mode Betydelse

  Högre lägen presterar bättre eftersom de kan stödja högre hastighet för dataöverföring. Den angivna priset är för enhetens externa dataöverföringshastighet som är hastigheten på gränssnittet, och inte ihållande överföringshastighet på själva enheten. Som enheter förbättrades och ökade sin ihållande överföringshastighet, blev PIO-lägen kan inte hantera dem. Även med förbättringar i tekniken, var PIO kan hålla jämna steg med de högre dataöverföringshastigheter att nyare hårddiskar krävde.

  Processor Problem

  I PIO, kör processorn anvisningarna som överföra data till och från enheten . En stor nackdel med tekniken var att det bara fungerade optimalt med långsamma, resurs-vänlig enheter som till exempel tangentbord och modem, men för resurskrävande enheter som hårddiskar, orsakade PIO avmattning. Processen var slösaktig, kräver att processorn kan leda till onödiga omkostnader, som sådan, blev chipet översvämmas av verkställande dataöverföring instruktioner, när systemet var multitasking.


Previous:nothing Next:hur man byter moderkort på Windows XP

Relaterade artiklar


 • hur du ändrar bakgrundsbelysningen på en Inspiron 9100
 • RAM datorinformation
 • Vilka är fördelarna med att köpa en begagnad eller renoverad laptop?
 • fördelarna med en pekplatta
 • hur man fyller Dell-skrivare
 • hur man flasha BIOS i DOS
 • hur man skriver och radera ett chip flashminne
 • Lägga till en trådlös skrivare från PC till Mac
 • hur du ställer in en USB-enhet som startbar i Open Firmware
 • hur du ställer in bärbara SATA-hårddiskar med bios