Dator > sju delar av en dator

 • sju delar av en dator


 • Den moderna dator består av ett antal komponenter, och alla är lika avgörande för funktionen av datorn. . De fyra viktiga delar av själva datorn är moderkortet, centralenheten (CPU), minne och hårddisk. Naturligtvis är en dator värdelös utan ett sätt att interagera med användare, så de flesta datorer har tre ytterligare kringutrustning. Bildskärm, ett tangentbord och en mus

  moderkort

  Moderkortet är den centrala delen av skrivbordet dator. En enda stor kretskort innehåller den många av de komponenter som krävs för datorns funktion, samt anslutningar för kringutrustning och andra interna komponenter. En modern moderkort innehåller en sockel för processorn, platser för minneskort och chips för att gränssnittet mellan de olika andra komponenter.

  Central Processing Unit

  CPU kan betraktas som "hjärnan" i datorn. Ett enda chip som är fäst på moderkortet, är den ansvarig för att utföra alla uppdrag av ett datorprogram. De många stift på undersidan av processorn ansluter till moderkortet, och kan data snabbare flöde mellan processorn och andra datorkomponenter. Processorer genererar mycket värme under drift, så de är oftast kyls av en kylfläns och fläkt. En kylfläns är en stor flänsat metall som används för att skapa mer yta är att avleda värme och en fläkt är oftast knuten till upprätthålla ett konstant flöde av kall luft över fenorna. Moderna processorer har nått konkreta gränser för klockfrekvens, gäller från 2. 00 GHz (gigahertz) till över 3. 00, så CPU tillverkare har vidtagit för att lägga till ytterligare "kärnor" på ett enda chip. Detta är ungefär detsamma som att ha två eller flera processorer som fungerar tillsammans på en gång, vilket gör att flera program kan köras samtidigt med mycket högre hastighet.

  Memory

  Minne, även kallad RAM (Random Access Memory), är där data som för närvarande i bruk lagras. När du kör ett program, är programmets anvisningar och alla andra uppgifter i samband med det som lagras i RAM så att den kan snabbt nås av CPU. RAM kan ses som din korttidsminne. Innehållet i RAM är tillfälliga, och allt lagras i det är förlorad om datorn är avstängd eller förlorar ström.

  Hårddisk

  Hårddisken är datorns "långtidsminne. " Hårddiskar lagrar data på snabbt roterande hårda plattor med magnetiska ytor. Hårddiskar är "icke-flyktiga" minne, vilket innebär att de inte kommer att förlora sina data i händelse av strömavbrott. Moderna hårddiskar kan spara stora mängder data, mycket större belopp än RAM. Även om de flesta moderna stationära hårddiskar snurrar i hastigheter upp till 7200 RPM, är de fortfarande mycket långsammare på läsning och skrivning än RAM. Det är därför data som är i bruk tillfälligt lagras i RAM-minnet att påskynda genomförandet.

  Monitor

  Skärmen är en display perifer som låter användaren se en dators visuella utgång. Äldre stationära datorer används stora CRT (Cathode Ray Tube) bildskärmar, som fungerar ungefär som traditionella TV-apparater. Moderna datorer har dock nästan helt över till LCD-paneler, som är mycket tunnare och använder mycket mindre energi.

  Keyboard

  Tangentbordet är en extern enhet som gör det möjligt för textinmatning av användaren. Den vanligaste engelska tangentbordslayouten kallas "QWERTY", uppkallad efter de första fem bokstäverna i den första alfabetiska raden. Många tangentbord även ha ytterligare knappar som kan påskynda vanliga uppgifter såsom att öppna en webbläsare eller spela /pausa musik.

  Mouse

  Musen är en input perifer som tillåter en användare att flytta en markör runt datorskärmen för att kunna interagera med virtuella knappar eller markera text. Äldre möss som drivs av att ha en liten, stel boll som skulle rulla som användaren flyttat musen över ett skrivbord yta, men dessa var benägna att hålla sig som smuts och damm samlas inuti. De flesta moderna möss fungerar optiskt med hjälp av ett starkt ljus eller en laser för att återspegla från skrivbordet ytan till en ljussensor som känner av förändringar i skrivbordet ytan. Dessa förändringar används för att bestämma musrörelser. Bärbara datorer har normalt beröringskänsliga pads för användning som ett pekdon, även om en traditionell mus kan vanligen bifogas.


Previous:nothing Next:hur man rengör ett Stratasys plastbas

Relaterade artiklar


 • hur man använder ett Memory Stick PRO med en Vostro 1500
 • Felsökning LCD datorskärmar
 • information om biometriska enheter
 • hur man byter minne i en Inspiron 2650
 • hur man byter papper i en bror laserskrivare
 • hur man installerar externa högtalare till datorn
 • rensar ett pappersstopp i en HP-skrivare
 • hur man ansluter en neo bärbar dator med inbyggd webbkamera
 • Hur konvertera komponentutgång till VGA
 • hur man använder en CASIO EZ-etikettskrivare