Dator > fyra kategorier av datorkomponenter

 • fyra kategorier av datorkomponenter


 • En dator är en elektronisk maskin eller system som insatsvaror data, processer det, utgångar resultatet och lagrar information. Dess komponenter arbeta tillsammans, och avsaknaden av någon av dem begränsar datorn från att utföra användardefinierade funktioner.

  Inmatningsenheter

  En inmatningsenhet en perifer maskinvarukomponent som ger styrsignaler och data till en data system för behandling eller en dator. Inmatningsenheter tillåta användare att interagera med maskinen. En inmatningsenhet kallas även Human Interface Device (HID)-interagera direkt med och generera output till människor. Ingångsenheter kategoriseras i många typer, beroende på det sätt på ingång (t. ex. visuell, ljud, mekaniska rörelser, etc. ) och grader av frihet inblandade (t. ex. 2-D möss eller 3-D-navigatorer ritning). Andra typer av inmatningsenheter inkluderar pekdon (möss, joysticks och pekar pinnar), video inmatningsenheter (skannrar, streckkodsläsare och webbkameror), specialiserade enheter imaging (medicinsk ultraljud, magnetisk resonans inbillar och datortomografi) och ljudenheter ingång (MIDI tangentbord och mikrofon). Standarden QWERTY-tangentbord är den mest kända dator inmatningsenhet.

  Utgångsenheter

  Output anordningar är de som kommunicerar resultatet av en viss data process (som utförs av en dator) med omvärlden. En utgång är den signal som en processor skickar "ut"-för visning eller utskrift ändamål. Exempel på output enheter inkluderar skrivare, skärmar (skärmar), diskettenheter cd-skivor (CD), hörlurar och högtalare. Monitorn är den vanligaste utdataenheten. Det visar resultaten av en operation som genereras av centralenheten.

  lagringsenheter

  En lagringsenhet är en bit hårdvara som används för lagring (inspelning) data och information. Det finns två typer av lagringsenheter-primära lagringsenheter och sekundära lagringsenheter. En primär lagringsenhet (interna minnet eller primärminnet) är inbäddad del av en hårdvara. Centralenheten söker ständigt data som lagras på dess primära lagring och utför det som krävs. Alla data som för närvarande används av datorn hålls i dess primära lagring. Exempel på primär lagring inkluderar RAM (eller Random Access Memory), processor register och processor cache.

  Sekundära lagringsenheter är de som ligger utanför centralenheten. Dessa enheter är icke-flyktiga och inte förlorar data när strömmen är avstängd. Exempel på sekundära lagringsenheter innehålla hårddiskar, optiska lagringsenheter (DVD och CD-enheter), flash-minne (USB-minnen eller USB-minnen), disketter, papper tejp och hålkort.

  Bearbetningenheten

  A Processing Unit (eller processor) är den del av datorns maskinvara som ansvarar för behandlingen, lagra och hämta data. Centralenheten kan ses som datorns hjärna. Den utför instruktioner näring genom ett datorprogram och visar resultatet (om det behövs) på en utdataenhet.


Previous:nothing Next:fördelar och nackdelar med en flash-minne

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort minnen som är för små från en bärbar dator
 • hur du ansluter en skrivare till en ny Dell-dator
 • hur du ställer in en andra skärm från en bärbar dator
 • hur man installerar 9800 GX2 grafikkort
 • hur man använder en CASIO EZ-etikettskrivare
 • hur du uppgraderar din CPU P3 att gå fortare
 • hur du ansluter din fax till datorn
 • vad är en seriell skrivare?
 • dell inspiron bärbar dator fan felsökning
 • hur du uppgraderar CPU på en pc