Dator > Definitionen av en CPU-processor chip

 • Definitionen av en CPU-processor chip


 • Centralenheten, ofta förkortat CPU, får kommandon från resten av datorn och kör dem. Det är motorn, den primära kraften bakom vilken dator som helst verksamhet. Folk kallar det för hjärnor från datorn av detta skäl. Sekvenser av kommandon som kallas program läggs fram till CPU. Därefter översätter dem och utför dem i den ordning de tas emot. Utan en CPU, skulle datorn vara värdelös

  Du behöver:. .
  Kabel

  Historia

  Termen CPU har använts i databranschen sedan 1960-talet . De första processorerna byggdes från skrymmande vakuumrör och elektriska reläer, datorer var mycket stora på grund av detta. Ankomsten av transistorn tillät dem att komma ner till storlek. Integrerade kretsar tog detta ytterligare i slutet av 1960. På 1970-talet, var den moderna mikroprocessor födda, vilket skulle leda till att förmågan för datorer att vara i hem, skolor och arbetsplatser som deras storlek föll.

  Fyra stegen i en processor

  processorer uppdrag är ganska enkel . Det följer en av fyra steg hela tiden. Först hämtar det ett program eller kommando från datorns minne. Därefter avkodar den instruktion som söker delar av det som är meningsfullt för processorn. Då utför kommandot. Slutligen returnerar CPU en signal till programmet i minnet att kommandot har genomförts framgångsrikt. Processorn upprepar detta om och om igen att ge datorn fungera.

  Multicore datorer

  Eftersom tekniken har ökat, datorer ibland använder mer än en processor för att utföra uppgifter på en högre hastighet. En flerkärniga dator har flera processorer ansluten till en integrerad krets. Olika processorer kan utföra olika funktioner, så att datorn för att uppnå en mycket högre prestanda. Även om det finns flera processorer är det övergripande enheten fortfarande kallad CPU.

  Klockfrekvens

  Klockfrekvens är den högsta skattesatsen processorn kan klockade till. Detta används för att jämföra resultatet för olika processorer av konsumenterna. Generellt gäller att ju snabbare desto bättre. Klockfrekvenser har spände från några megahertz till gigahertz hastigheter teknik ökar.

  Producenter

  Från 2010, de två största producenterna av mikroprocessorer som används i datorer som processorer är Intel och AMD. Dessa två bolag är ofta i hård konkurrens som var och en försöker att komma ut med den snabbaste chip nästa. Detta sund konkurrenssituation scen har hjälpt tekniken blomstra och priserna sjunka på äldre processorer så snart som den nyare versionen kommer. Tekniken ökar i så snabb takt som en helt ny dator kan bli föråldrade på kort tid.


Previous:hur man lämnar in en iPhone app online Next:hur man ställer en sata som primär eller befälhavaren

Relaterade artiklar


 • typer av datorprocessorer & vad de betyder
 • hur man gör hörlurarna i en mikrofon
 • hur du ändrar LCD på en Vaio PCG-fx
 • orsaken till pappersstopp i en matrisskrivare
 • hur man installerar DDR2-minne
 • hur man gör en blixt bios startbar CD
 • felsökning av en Hewlett-Packard HP Officejet J4580
 • Hur använder jag CD-brännaren på min dator?
 • hur man byter CMOS-batteriet i en Dell 4100
 • hur man installerar en drivrutin för en CD-ROM i Windows 2000