Dator > hur man rengör och skyddar datorn

 • hur man rengör och skyddar datorn


 • Du sätter förmodligen någon möda på att hålla din dator fri från virus. Men hur bakterier-de germy slag? Många dator ägarna glömt att underhålla hårdvara, vilket gör att damm, rök och mat för att bygga upp på moderkortet, i ventiler och mellan tangenterna. Även om du tar datorn till en professionell för rengöring dess inälvor, kan du lätt hålla utsidan ren, desinficeras och orörda dig själv med några enkla steg. Regelbunden rengöring och enkla skydd förlänger livslängden på din dator, och skyddar dig även från sjukdom och från reparationskostnader.

  Du behöver:
  Handhållna vakuum
  . Burk med tryckluft.
  Mjuk bomullstrasa.
  Bomullspinne.
  Tvättsprit eller anti-bakteriell munvatten.
  Desinfektionsmedel.
  Rengöringsmedel för glas.
  Överdrag.

  Rengör och desinficera


  1.
  Dammsug datorchassit. Även om du aldrig ska dammsuga inuti datorn om du inte vet vad du gör, det finns inget som hindrar dig från att ta en handhållen vakuum och suger så mycket damm som du kan ur datorn ventiler och mellan tangenterna på tangentbordet (kolla bara första att ingen av nycklarna är lösa). Du kan också använda tryckluft (som du köper i en burk) för att arbeta mat smulor ut mellan tangenterna.
  2.
  Torka smuts bort plasthöljet. Lätt Fukta en mjuk, luddfri trasa med vatten och torka av utsidan av maskinen. Använd samma trasa för att torka insidan av CD /DVD-enhet, men torrt facket innan du stänger den.
  3.
  Desinficera tangentbord och pekplatta. Stäng av datorn och spraya lite av alkohol eller anti-bakteriell munvatten på en mjuk och luddfri trasa, och torka försiktigt ner tangentbord, pekplatta och palmrests att ta bort olja och bakterier. Använd en bomullstuss fuktad med desinfektionsmedel för att nå mellan tangenterna och andra svåra att nå platser.
  4.
  Rengör skärmen. Om du har en LCD-bildskärm, fukta tyget med tvättsprit. För glas skärmar, använd hushåll fönsterputsmedel. I båda fallen, om skärmen har anti-glare skydd, använd vatten.

  Skydda datorn


  1.
  Skydda datorn från elementen. Bär inte runt din bärbara dator eller laptop utan att först sätta in den i en överdrag eller bärväska. Om du lägger den i en ryggsäck utan skydd, de andra grejer där kan repa och slår i chassit på din maskin. Dessutom finns det fall i polykarbonat eller hårdplast att stanna på datorn hela tiden, så du behöver inte ta itu med laddringsaggregatet i ett ärende eller täcka.
  2.

  Skydda datorn från dig. Mellan 15 och 20 dollar (maj 2010) kan du få transparent plast remsor som täcker din handflata vila, tangentbord eller skärm, förhindra damm, smulor livsmedel och olja från huden från att ta kontakt med datorn.
  3.
  Håll datorn ur skymundan. Aldrig hålla din bärbara dator på golvet eller skrivbordet där någon kan resa på den. Inte äta, dricka eller röka i närheten av datorn. Om du bor eller arbetar i en dammig eller rökig miljö, rensa datorn oftare och täck över den när du inte använda det.

  Tips och varningar


 • Använd aldrig en droppande-våt trasa eller vätskor spraya direkt på datorn på ett sådant sätt att vätskan skulle nå kretsarna.
 • Koppla ur datorn innan du rengör den.

Previous:hur man ansluter en CanoScan fb620p skannern till en dator Next:om Asus datorer

Relaterade artiklar


 • hur man återställer BIOS på ett OptiPlex gx240
 • hur man bygger en Power PC dator
 • hur du uppdaterar bios på en Intel 865
 • hur du tar bort & installera om en Compaq Armada 1530dm hårddisk
 • Hur man monterar en monitor på väggen
 • utvecklingen av persondatorer
 • hur man använder Outlook Mobile Access
 • hur man formatera om och rensa min hårddisk
 • hur man installerar mer RAM i en emachine t6410
 • define motstånd