Dator > historia pc-datorer

 • historia pc-datorer


 • Den moderna PC (eller dator) har förändrat världen för alltid. Det verkar ha väckt informationsåldern av sig självt, men datorn är egentligen bara en länk i en kedja som går tillbaka mycket längre. För att verkligen förstå historia datorn måste du också förstå historien om allmän datoranvändning

  Beginnings

  En del kan tyda på att abacus som första datorenhet, bara fokusera på programmet kontrollerade datorenheter är nog mer relevant för historien om datorn. Den första anhalten på den resan är i Tyskland. Det är där, under loppet av flera år, med början 1935, uppfann Konrad Zuse Z1. I termer av vad den kunde göra var Z1 huvudsak en rudimentär miniräknare med en viss förmåga att lagra information i minnet.

  Nästa steg

  Flera enheter räckvidd liknande den Zuse's designades och byggdes under de följande åren. En av de första storskaliga datorer (minst en av de mest lyckade) var dock Harvard Mark I. Det byggdes 1944 och var enormt. I själva verket vägde enheten 5 ton. Maskinen var faktiskt kallas "Automatic Sequence Controlled Calculator," och byggdes genom en gemensam ansträngning med IBM och Harvard University.

  Univac

  USA: s regering var en partner i utvecklingen av UNIVAC datorn. Den användes först för 1950 folkräkningen. Dessa datorer var något standard för en tid och en har använts för att förutsäga (korrekt) resultatet av 1952 års val. De var fortfarande mycket stort, men mindre än Harvard I. Det fanns över 40 UNIVAC är byggd och används.

  Den krympande dator

  När halvledare (transistor) var teknik som utvecklats på 1950-talet, gjorde det också datorer att bli mindre. Detta var stegvis i början, men målet blev byggnaden kraftfulla datorer som var tillräckligt små och billiga nog att nå en massmarknad. Även om det slutliga resultatet kom inte på ett tag, det var några intressanta steg på vägen. En av de första var ett kit som heter "Simon" som först dök upp 1950. Det kan anses vara den första persondatorn.

  Fler datorer Följ

  I 1955 en annan kit som heter "The Geniac" dök upp. Den Minivac och december är PDP-8 båda kom ut 1965. Ett antal andra följde med kort varsel, men alla dessa datorer var ganska begränsad omfattning. Hewlett Packard, men sålde HP 9830 1972, och det var en sann stationär dator, men det var så gott som obemärkt. Det fanns flera mer ut datorer, men i allmänhet Apple II (1977) var den första massproducerade, personlig dator för allmänheten.

  Den första egentliga PC

  För många nämner termen "PC" inte bara en personlig dator, utan snarare en dator som använder en DOS eller Windows (och icke-Apple) operativsystem och arkitektur. För det kan du nog titta till IBM 5150 PC, som introducerades 1981. Därifrån var en serie av IBM-maskiner släpps innan den riktiga datorn explosion. PC gick från att köra olika versioner av DOS till tidiga versioner av Windows fram till idag.


Previous:hur man ansluter en CanoScan fb620p skannern till en dator Next:hur du tar bort det gäller en Dell Dimension E310

Relaterade artiklar


 • information om disketter
 • hur du tar bort en gateway mx6956 tangentbord
 • hur du tar bort en Dell AIO 924 patron fotoskrivare
 • hur du tar bort McAfee Firewall nätverk filter miniport
 • Hur man monterar en monitor på väggen
 • hur man ändrar batterier på min Dell laptop
 • Hur kan jag återställa min Dell bios lösenord?
 • hur man arbetar en digital mp4-spelare i en l1502
 • hur man återställer bios för en Inspiron
 • hur man byter CD-ROM i en ThinkPad 390-x