Dator > historia mikrodatorer

 • historia mikrodatorer


 • Datatekniken står utan tvekan den största språng framåt vad gäller lagring och bearbetning av information sedan skrivkonsten. Medan historia datorenheter är mycket kortare än för andra medier, är det en fascinerande berättelse

  Krig och Cryptography

  Som många av de mest komplexa och dyra försök av människan, tog datorns utveckling stora framsteg under krigstid. Olika elektromekaniska anordningar använts under världskriget, men i 1943 den U. S. armén började byggandet av den elektroniska Numerisk Integrator och dator (Eniac). ENIAC var den första mångsidiga datorn, och det används vakuumrör i stället för mekaniska reläer. Detta gjorde det möjligt för Eniac att användas vid en tusen gånger snabbare av tidigare enheter, och operatörerna kunde programmera den för olika ändamål.

  Mindre, snabbare, bättre

  När Eniac tillkännagavs för allmänheten 1946, forskare och industriidkare såg potentialen i sådana anordningar och liknande frodats maskiner. När de blev fler, blev de också mer avancerade. En större hjälp kom från uppfinningen av transistorer, som kan utföra samma funktioner som vakuumrör men används bara en bråkdel av den effekt, vikt och utrymme. År 1952 utvecklade Grace Hopper första kompilatorn, ett system som datorer kan programmeras med hjälp av engelska-liknande kommandon, kraftigt ökad programmering effektivitet och snabbhet.

  Mikrodatorer

  År 1974 Xerox införde Alto. Denna maskin används integrerade kretsar och en mus, featured fönster och menyer, kan samverka med ett lokalt nätverk och var liten nog att rymmas under ett skrivbord. Alto var inte en kommersiell satsning utan skänktes till utbildningsinstitutioner och naturligtvis inspirerad ränta på den del av allmänheten och framtida dator designers.

  Apple vs PC

  En av de viktigaste nyheterna i mirocomputing var beslut av IBM att licensiera ut arkitekturen i sin x86-serien processorer. Detta beslut får standardisering av industrin, och flera tillverkare konkurrerade på grundval av pris och effektivitet. Apple var en anmärkningsvärd holdout som överlevde. En annan vändpunkt var utvecklingen av operativsystemet och användning av ett grafiskt användargränssnitt. Demonstration affärsmannaskap i paritet med sin tekniska briljans, Microsofts grundare Bill Gates negoiated med IBM om att inkludera en kopia av Windows med alla sina nytillverkade maskiner.

  Anslutningar

  Medan allt detta pågick, var den amerikanska militären fortfarande på jobbet. Att avtalet skall börja genomföra Advanced Research Projects Agency Network avkunnades 1969 efter flera års diskussioner och planering. Vad som började som ett begränsat nätverk avsett endast för att ansluta forskningsavdelningen vid ett fåtal högskolor växte till vad vi idag känner som Internet. Framväxten av Internet, genom att ansluta såväl människor som teknik, har starkt bidragit till forskning och handel i stort sett alla områden.


Previous:hur man ansluter en CanoScan fb620p skannern till en dator Next:Duo-processor vs solo processor

Relaterade artiklar


 • Skillnaden mellan flash-minne och RAM
 • hur du formaterar en tom skiva
 • felsökning av en scanner med windows vista
 • hur man byter en kylfläkt i en Dell-b120
 • hur man gör en startbar CD skiva
 • hur man återställer filer från en extern hårddisk
 • hur man styr hastigheten CPU-fläkt
 • hur man berättar en dålig strömbrytare på en Dell laptop
 • hur du ställer in Microsoft Exchange-konton på en IPAD
 • hur du installerar extra minne på en Toshiba Satellite u305-s5077