Dator > vad är skillnaden mellan DVI & VGA anslutningar?

 • vad är skillnaden mellan DVI & VGA anslutningar?


 • VGA (Video Graphics Array) kontakten var det första allmänt accepterad standard för att ansluta en skärm till en dator. Det kan fortfarande hittas på de flesta datorer, antingen inbyggda eller med hjälp av en adapter. Den har ersatts i verkliga användning av DVI (Digital Visual Interface) standard. Förutom den digitala signalen och högre upplösning stöd, är DVI (i vissa former) bakåtkompatibel med analoga signaler för VGA-standard

  historia VGA

  VGA-kontakten introducerades för första gången 1987 då IBM introducerade PS /2 (eller Personal System 2, inte att förväxla med den moderna spelkonsol) datorer. Den ersatte tidigare videoanslutningar, som den 9-stifts CGA (Color Graphics Array)-kontakt som var standard på den ursprungliga IBM PC. Sedan dess har det varit mer eller mindre överallt på varje dator, fram till tillkomsten av DVI och platta skärmar LCD.

  Funktioner i VGA-gränssnitt

  VGA bär fem olika analoga signaler. De tre första bär RGB (röd, grön, blå färg) visuella signaler, och de två sista utföra vertikala och horisontella synkronisering signaler. En digital väg är också närvarande, som kallas DDC (Display Data Channel), som utsetts att befordra information visningsmöjlighet mellan grafikkortet och skärmen. Med undantag för DDC, gäller dessa signaler analoga, och är föremål för spökbilder och synkronisera problem när ett illa konstruerat kabeln används. Dessutom nyare LCD-monitorer som har en VGA-ingång måste ha en specialiserad ADC (Analog to Digital Converter) för att göra känsla av signalen, vilket ökar kostnaden och komplexiteten av monitorn.

  DVI varianter

  DVI infördes först i slutet av 1990, om det inte blivit vardagsmat tills början till mitten av 2000-talet. Den skapades som en efterföljare till VGA-gränssnitt och samtidigt behålla kompatibiliteten med det. Det finns tre olika version av DVI: DVI-A, DVI-D och DVI-I. Den A står för analog, D för Digital, och jag för Integrated. DVI-I är den mest vanligt förekommande på grafikkort, eftersom det kan mata både digitala och analoga signaler. Kablar och de hamnar som finns på monitorer är oftast DVI-D, eftersom det eliminerar behovet av en ADC på monitorn som den digitala signalen kan genomföras direkt på LCD-panelen. DVI-till-VGA-adaptrar är normalt den enda punkten som har en DVI-A-porten.

  Skillnader

  Den främsta skillnaden mellan VGA och DVI är ganska uppenbart. DVI kan bära en digital signal. Detta eliminerar olika problemen med VGA, till exempel bild spökbilder, som orsakas av analog signal överhörning (när en signal oavsiktligt hoppar från en ledare till en annan och orsakar störningar). Dessutom stöder DVI högre skärmupplösningar, som den högsta som VGA tillförlitligt kommer att stödja är ungefär detsamma som 1080p high-definition (HD) video. DVI, med rätt hårdvarustöd, klarar mycket högre upplösning, som de som används på high-end (i april 2010) 30-tums bildskärmar.

  Framtiden

  Trots fördelarna med DVI över VGA är det att bli förlegade, med tillkomsten av HDMI (High Definition Multimedia Interface) och DisplayPort. HDMI använder faktiskt samma digitala signal som DVI, men medför också ljuddata. Även om den är avsedd för hemmabio bruk, blir det allt vanligare på de flesta grafikkort. DisplayPort, å andra sidan, är speciellt avsedd som efterföljare till DVI, vilket möjliggör ännu högre upplösningar och kaskadkopplad ordentligt utrustade monitorer. DisplayPort också skjuta DVI-signaler via en adapter. Det är dock DVI fortfarande ganska vanlig på grafikkort och VGA fortfarande sätter i ett framträdande på många HD TV-apparater. Räkna med att se både ganska länge.


Previous:hur man ansluter en CanoScan fb620p skannern till en dator Next:hur man bränner en startdiskett med Mac toast

Relaterade artiklar


 • hur DESOLDER
 • hur du lägger till RAM-minne till ett ASUS moderkort p4pe
 • Hur du tar isär en Dell Inspiron 1501 laptop
 • Vad styr cd-hastigheten på min dator?
 • hur man byter en Seagate FreeAgent extern hårddisk
 • hur du ansluter en USB-kabel till en Vostro 200
 • hur du tar bort McAfee Firewall nätverk filter miniport
 • hur man konfigurerar en router för Internet Connection Sharing
 • felsökning av en Canon BJC 85
 • hur man fixar HP Office Jet 5510 fel bläckpatron