Dator > sata vs ide: Fördelar & Nackdelar

 • sata vs ide: Fördelar & Nackdelar


 • SATA och IDE är två anslutningstyper datorer använder för att ansluta till enheter som hårddiskar och diskenheter. . SATA, är den nyare tekniken av de två, presterar bättre än IDE i de flesta områden i jämförelse. Men datorer kan ofta både anslutningar och det finns fördelar med att ha stöd för båda.

  Speed

  Den snabbaste IDE-enheter kan överföra data med 133 megabyte per sekund (Mbps) medan SATA I, II och III kunna överföra data i 150 Mpbs, 300 Mbps och 600 Mbps respektive. Dessutom SATA-enheter får en individuell kabel så att de inte behöver dela bandbredd som IDE-enheter som delar en kabel. Dock är skillnaden i hastighet mellan SATA I och IDE relativt små. Dessutom kan en optisk skiva eller hårddisk inte vara snabb nog att dra nytta av SATA: s högre hastighet och IDE kan vara tillräckligt för enheten kommer att användas.

  Tröjor

  IDE-enheter har byglar datorn använder för att skilja mellan flera enheter som delar en kabel. De enheter måste konfigureras som "slav" och "master" för att båda enheterna ska fungera. SATA-enheter använder sina egna kablar så det finns inget behov av hoppare med tekniken.

  Kabelarea

  Medan IDE-enheter använder en 40-pins anslutning, SATA-enheter använder en sju-pin anslutning. Ju färre antalet stift gör SATA-kabel betydligt mindre. SATA International Organization hävdar att de mindre SATA-kabel gör det enklare att navigera på kabel mellan anslutningarna och bidrar till att förbättra luftflödet i datorn.

  Kabel antal

  IDE enheter kräver färre kablar än SATA-enheter eftersom IDE-kablar kan ansluta att två enheter.

  Strömförsörjning

  SATA-enheter använder mindre el än IDE-enheter. Dessutom kan vissa adaptrar som ändrar en Molex (strömanslutningen för IDE-enheter) anslutning i till SATA nätanslutning ansluta till två SATA-enheter. Vissa SATA-enheter är kompatibla med Molex makt.

  Dagens teknik

  Medan ett stort antal enheter använder IDE anslutningar, i juni 2010, den kommersiella tillgängligheten av sådana produkter minskar. Dessutom är snabbare och större moderna hårddiskar är endast tillgängliga med SATA-anslutningar och Blu-ray-enheter finns endast på SATA.

  Legacy support

  Även nyare teknik föredrar SATA-anslutningar, är IDE kompatibel med äldre enheter. En adapter krävs för att ansluta en IDE-enhet till en SATA anslutning. IDE kan vara bra att bifoga en gammal hårddisk eller skivenheten på datorn. Dessutom, med en IDE-anslutning för att ansluta en långsammare enhet kan frigöra en SATA-anslutning för användning av en annan enhet.


Previous:felsökning en kanon S300 skrivare Next:hur du uppgraderar minnet band i en Dell inspirion 1000

Relaterade artiklar


 • hur man bygger ett SDLC stil dator
 • hur man använder bläckstråleskrivare etiketter i en laserskrivare
 • användning av datorer i kommunal förvaltning
 • hur du installerar en 9250 Radeon video på en gateway gt5428
 • hur man installerar en DVD-enhet i en Mac Pro
 • hur man installerar program på en mini-laptop
 • hur man gör en linje in för en bärbar dator som ansluts till en USB-port
 • hur man gör en laptop Wi-Fi-kompatibel
 • demontering instruktioner för HP Deskjet-skrivare
 • hur man byter Epson cx7450 bläckpatroner