Dator > qwerty effektivitet

 • qwerty effektivitet


 • Tangentbord har funnits sedan bildandet av skrivmaskiner, men de har inte alltid varit i samma format. Olika tangentbord format har skapats av olika skäl. Vissa tangentbord är avsedd att öka effektiviteten, medan andra är särskilt utformade för personer med funktionshinder. Verkningsgraden hos ett tangentbord beror oftast på individer som använder tangentbordet och deras skicklighet och personliga erfarenheter

  QWERTY

  Den ursprungliga QWERTY-tangentbordet är skapad av Christopher Sholes 1868 och är samma tangentbordet allmänt tillverkas och används i dag. Den är uppkallad efter QWERTY de fyra första bokstäverna i sitt format. Sholes radavstånd på bokstäver och siffror på detta sätt för att hjälpa maskinskrivare av dagen använda tangenter som inte var nära varandra. Tillverkarna på 1860-talet och tidigt 1900-tal som används smal hävstänger som fastnat lätt, radavstånd så nycklar förutom förbättrad effektivitet fram till 1930-talet då tekniken hade förbättrats.

  Modern QWERTY

  Moderna tangentbord använder också QWERTY, men orsaken till det format har blivit en omtvistad fråga. Dagens tangentbord är tryckkänslig och kan inte sylt, och även äldre skrivmaskiner görs tillräckligt noggrant för att minimera störning oavsett nyckel mönster. QWERTY-tangentbord fortfarande är effektiva men mest för att folk är utbildade att använda dem från tidig ålder.

  Dvorak

  Dvorak-tangentbord-formatet är en alternativ typ av tangentbord som växlar bokstäver, siffror och symboler runt, för att inte tillhandahålla utrymme mellan de som används oftast, men att flytta tangenterna mest regelbundet närmare mitten rad där fingrarna naturligt resten. Dvorak hävdade att detta hjälpte folk skriver mer effektivt. Enligt Dvorak, trädde han in eleverna i maskinskrivning tävlingar med hjälp av hans format och hittade de lätt vann över QWERTY maskinskrivare. Världsrekordet maskinskriverska 2005, Barbara Blackburn, använt ett Dvorak-tangentbord för att skriva i genomsnitt 150 ord per minut, och andra maskinskrivare har rapporterat att det är enklare och snabbare att lära sig skriva på ett Dvorak än ett QWERTY.

  Dvorak Controversy

  Det finns påstående att Dvorak-tangentbord är inte så effektiva som vissa säger, och att tangentbordet effektiviteten är relativ, beroende på personliga erfarenheter. Många tester på Dvoraks viktigaste arrangemang genomfördes av Dvorak, som själv hade en intressekonflikt. En tjänsteman studie år 1953 visade att skicklighet maskinskriverska frågor, inte stilen på tangentbordet.

  Chubon

  Chubon tangentbordet formatet är ett speciellt format som utformats speciellt för att hjälpa dem som kan bara skriva en siffra, vanligen på grund av skador eller andra medicinska tillstånd. Detta format lägger nycklarna på ett intuitivt mönster med viktiga nycklar färgmarkerade. En studie utförd 2001 av Denis Anson, Stacey George, Richard Galup, Bridget Shea, och Ryan Vetter av Misericordia University visade att när man skriver med endast en eller två fingrar är Chubon tangentbordet mer effektivt än de traditionella QWERTY design.


Previous:steg-för-steg guide om hur man ställer en dator till en TV Next:hur man fixar ett fel på en LaserJet 3100

Relaterade artiklar


 • hur man gör en musik video-DVD
 • hur man byter en hårddisk i en Everex stepnote NC1500
 • hur reparera minne på XP
 • hur man bygger en dator online med gratis tutorials
 • hur man fixar döda dator batterier
 • hur man byter hårddisk i en Solid State Disk laptop
 • hur man byter en CD-RW på en Dell laptop
 • hur man byter en Fujitsu LifeBook serien e 6.550 disk
 • hur man skriver ut en 1040a form
 • hur du tar bort hårddiskar från en dator och installera i en annan