Dator > vad är 64-bitars hårdvara?

 • vad är 64-bitars hårdvara?


 • 64-bitars hårdvara är antingen en dator processor som accepterar instruktionerna i 64 bitars klumpar, eller är förenlig med en 64 bitars dator processor. 64-bitars processorer har funnits sedan 1961, trots att de bara blev populär i början av det 21-talet med ankomsten av hemdatorer med operativsystem för att köra på dem

  Processor

  Ett register är en speciell, höghastighetsöverföring av data lagringsutrymme på en dators centralenhet. Registret på en 64 bitars processor kan godta 64 bitars tal och enheter av data som är 64 bitar bred. Den föregående generationen av processorn kunde bara acceptera 32 Bit enheter. Praktiskt sett innebär detta en 64-bitars processor kan hantera dubbelt så mycket data per cykel som en 32 bitars processor. En dator med en 64 bitars processor också kan använda mer minne än sin 32-bitars föregångare.

  Kompatibel hårdvara

  Eftersom processorn samverkar med datorns övriga komponenter via moderkortet, är förenligt moderkortet med processorn bara hårdvara som måste utformas med 64 bitars marker i åtanke. På grund av fysiska och driftsmässiga skillnader mellan 32-bitars och 64 processorer lite, var några datorns moderkort inte kompatibel med den nya typen av chip, vilket fått vissa moderkortstillverkare att marknadsföra sina produkter som 64 bitars kompatibelt. Senast 2007, de flesta moderkort, tillsammans med de datorer de installerades i, var förenliga med 64-bitars processorer.

  Superdatorer

  Den första datorn med en 64 bitars chip var IBM 7030 Stretch superdator 1961. Markerna blev populära val i superdatorn design på grund av deras förmåga att bearbeta större mängder data och använda större mängder minne. Superdatorer var de huvudsakliga användning för 64 bitars chips tills 1990-talet då de hade blivit liten och effektiv nog för användning i hemelektronik.

  Hemdatorer

  Nintendo 64 från 1996 var det första 64-bitars hem datorenhet till uppnå massa marknadspenetration. Den följdes året därpå av IBM: s sortiment av PowerPC-processorer, som användes i Apples Macintosh av persondatorer. Senare släpptes chiptillverkarna AMD och Intel sin egen 64-bitars chips.

  Fördelar och nackdelar

  Större mängder data och minnet kan användas med 64 bitars marker än 32 bitars marker. De mindre chips endast kan rikta 4GB RAM, medan 64 bit chips kan ta itu med över 1000GB, mycket mer än de hemdatorer under 2010 kan fysiskt innehar. Men utan programvara speciellt skriven för att utnyttja 64-bitars chip bredare register, fungerar de på samma 32-bitars hastighet som deras föregångare.


Previous:steg-för-steg guide om hur man ställer en dator till en TV Next:nackdelarna med att behålla ett äldre system

Relaterade artiklar


 • felsökning av en diskettenhet anslutning
 • hårddiskformat verktyg
 • hur du lägger till på en HDTV-mottagare
 • Hur kan jag kopiera 8mm tejp på dvd?
 • hur man byter en hårddisk i en Everex stepnote NC1500
 • installation av en 500 GB Iomega extern hårddisk
 • Sony Vaio PCG-z505r felsökning
 • hur du tar bort hårddiskar från en dator och installera i en annan
 • Hur konvertera en Xbox-hårddisk till en extern hårddisk
 • hur man identifierar en Leadtek WinFast 128MB grafikkort