Dator > Hur förhåller sig en Pentium 4 2,6 till en Pentium M 1,5?

 • Hur förhåller sig en Pentium 4 2,6 till en Pentium M 1,5?


 • Vid första anblicken verkar skillnaden i processorkraft mellan en Pentium 4 2,6 GHz (gigahertz) och en 1,5 GHz Pentium M uppenbar. Är dock Pentium 4 och Pentium M byggt på mycket olika arkitekturer. I verkliga tester är skillnaden faktiskt ganska försumbar för de flesta uppgifter, även om det finns några perifera fall där en av de två processorerna kommer att ha ett övertag över de andra

  klockhastigheten

  klockhastigheten (antal cykler per sekund som en processor kan utföra) verkar som det ska vara ganska fast indikatorn för prestandan. När man jämför två processorer från samma arkitekturen är det ett rimligt mått att använda. Men när man jämför olika arkitekturer, blir det svårare att surfa mycket mindre uttalad. Detta var särskilt tydligt från omkring 2001 till 2003, då Intel Pentium 4 och AMD Athlon XP var jämförbara i prestanda, även om den snabbaste Athlon XP hade en klockhastigheten en hel gigahertz-eller mer-långsammare än den snabbaste Pentium 4. När Pentium M första släpptes, uppstod en liknande situation.

  Rörledningar

  Den största skillnaden mellan en Pentium M och Pentium 4 är längden på "pipeline. "En rörledning är en rad åtgärder som en bit kod genomgår på sin väg genom processorn. Pentium 4 har en 20 stegs pipeline i tidigare modeller, och en 31 stegs pipeline i senare modeller. Pentium M har en mycket kortare rörledning , mellan 12-14 steg, beroende på om den är baserad på "Banias" eller "Dothan" kärna. huvudsak ju längre rörledningen är, desto mer arbete som en processor har att göra för att slutföra en instruktion.

  Pentium 4

  Pentium 4 var ett radikalt avsteg från utformningen av sin föregångare. Det infördes en rad nya funktioner över det livstid, inklusive Hyper Threading och Intel olika 64-bitars förlängningar. En del av anledningen att det används så lång rörledning beror längre rörledningar har en potential för hög klock-hastigheter. Hittills är det 3,73 GHz Pentium Extreme Edition (en av de sista marker att använda NetBurst arkitektur,) den högsta klockade konsumenten processor, men det är verkligen inte den snabbaste i termer av verkligt utfall.

  Pentium M

  Pentium M är i huvudsak en Pentium III kärna med lite nyare teknik läggs ovanpå. Den använder mycket mindre ström än en Pentium 4 2. 4 GHz, men det kan lika eller överträffar prestanda. Detta är på grund av den mycket kortare ledning-mellan 12 och 14 steg, beroende på den exakta modellen-". SpeedStep" och eftersom det kan minska hastigheten och strömförbrukning med hjälp av en teknik som kallas Den kom i två varianter, den ursprungliga "Banias" core och det är efterföljare, "Dothan".

  Legacy

  Medan varken Pentium 4 eller Pentium M fortfarande är i produktion, deras tekniska arv fortsätter. Den nuvarande (sedan 2010) linje av Intel-processorer är en utveckling av utformningen av både processorer. Den grundläggande utformningen av den aktuella raden är baserad på Pentium M, och Hyper Threading introduceras på Pentium 4 har också vikas in i konstruktioner av högre end-processorer. Har dock NetBurst pipeline av Pentium 4 helt övergivits. Men om du tittar på begagnade maskiner, speciellt bärbara, alltid gå med Pentium M. Det kommer att få längre batteritid, och kommer att prestera bättre.


Previous:hur man ansluter en Hewlett Packard dator till en TV Next:hur man spelar xbox på en datorskärm

Relaterade artiklar


 • Skillnaden mellan en nätverksskrivare och en USB-skrivare
 • hur du ställer in en pc 5,1 högtalare
 • hur man ändrar en Acer 3680 laptop LCD-skärm
 • avancerade lödspetsar
 • hur du ansluter en streckkodsläsare till datorn
 • vad är skillnaden mellan en DVD-brännare & en combo-enhet?
 • instruktioner om påfyllda bläckpatroner Canon Bläck
 • Hur man monterar ett SD-kort som hårddisk
 • hur du kan få din egen musik på 2GB SD kort
 • Felsökning batteri frågor för Sony Vaio