Dator > hur man skriver ett perl skript i VI

 • hur man skriver ett perl skript i VI


 • Vi är en gammaldags texteditor ursprungligen utvecklades 1976. Trots det är ålder , är det fortfarande populärt med många programmerare och Linux fläktar för kraftfulla verktyg texthantering inbyggd i den. Trots denna makt , finns många nya användare köras iväg från den av brant inlärningskurva jämfört med andra texteditorer . Att lära Vi , är det bäst att dyka rätt in och börja arbeta med att skriva ett enkelt Perl-skript i det VI textredigeraren
  1 .
  Starta vi-redigeraren . I Windows , bör du ha ett alternativ i startmenyn för det . Linux -användare behöver bara typ ": VI "(eller" vim " ) i sina konsoler . Mac OS X -användare måste öppna " Program /Verktygsprogram /Terminal " och skriv " vim ". Du kommer att presenteras med Vi- menyn . Den första viktiga sak att notera är att Vi har två lägen : kommandoläge ( även kallad normalläge ) och infoga läge , och det är viktigt att komma ihåg vilket läge du befinner dig i hela tiden . Senare versioner av Vi kommer att innehålla ett meddelande längst ned på skärmen för att informera dig när du är i " Infoga " -läge . När du börjar Vi börjar du alltid i kommando -läge .
  2 .
  Växla till Infoga -läge. Åtta sätt är tillgängliga för att göra detta beroende på hur du vill infoga texten. Det enklaste är att bara trycka på " i " knappen . Detta kommer att leda till att du infoga text vid markörens position , precis som man förväntar sig på någon annan textredigerare .
  3 .
  Skriv följande Perl-skript som du normalt skulle i en text redaktör :  använda Net : : FTP  $ ftpClient=Net: : FTP -> Ny ( " ftpserver . com " )

  $ ftpClient-> login ( "användare " , "pass " )

  $ ftpClient-> sluta  Du kan märka ett problem : författaren till denna skrift , alltför van att arbeta i Ruby , slutade det semikolon i slutet av varje rad Detta måste fastställas
  4 . .
  Hit " Esc " för att avsluta Infoga och återgå till kommando läge Tryck på "A " för att gå till slutet av den aktuella raden och skriver in läget Tryck på. . " , " för att infoga semikolon nu hit " . Esc " igen för att lämna kommando -läge.
  5 .
  Tryck på " k " tangenten ( eller på uppåtpilen ) att flytta upp till den tidigare linjen . Tryck på " . " och denna kraftfulla kommando orsakar det att upprepa den senaste rad åtgärder (i detta fall , "A " -kommandot och ";". ) typ Så , oavsett var markören hamnar på linjen , trycka på " . " tar hand om allt . Nu kan du använda " k " och ". " för att snabbt fylla koden med de saknade semikolon
  6
  Spara ditt arbete genom att skriva . " : w perl. pl. " Avsluta genom att skriva " : Q. "

  tips och varningar


 • trycka ett versalt " jag " kommer i kommando -läge att markören automatiskt att hoppa till början av det aktuella stycket och gör att du kan infoga text därifrån . Genom att trycka "A " tar dig till slutet av stycket för att skriva , och trycka på " O "eller " o " kommer att infoga en ny rad ovanför eller nedanför det aktuella stycket.
 • Det är omöjligt att täcka alla funktionerna i Vi i en kort handledning . Kolla in den behändiga Vi fusklappen i Referenser
 • alltid ihåg vilket läge du befinner dig i : . skriva kommandon medan i " Infoga " -läget kommer att få dem att visas i ditt dokument . Skriva in text medan i kommando -läge kommer att leda till kommandon i samband med dessa tangenttryckningar som exekveras med potentiellt katastrofala följder. Du kan alltid använda kommandot " u "för att ångra kommandon .

Previous:nothing Next:historien om den prolog programmeringsspråk

Relaterade artiklar


 • hur du ställer in MySQL användare i Mac OS X
 • historia COBOL
 • hur man skriver en textfil i en databastabell med Visual Basic
 • Vilka plikter för programmerare ?
 • hur man ändrar det lokala administratörslösenordet i VBScript
 • hur man lär sig VBA för tillträde
 • hur man läser e-post i VB
 • Hur konvertera oktala till binärt
 • Game Maker 5 : hur man gör en paus menyn
 • användning av komponenter hårdvara