Dator > hur man gör egna spel på Game Maker

  • hur man gör egna spel på Game Maker


  • Game Maker är ett utvecklingsverktyg , skapat av YoYo spel , vilket gör det lättare för icke- programmerare att skapa sina egna tv-spel . Däremot kan utveckla spel vara en komplicerad uppgift , även i Game Maker , så gammalt klassiskt Pong är ett bra ställe att börja din karriär spelutveckling

    Du behöver : .
    Game Maker


    1 .
    Skapa din sprites ( eller spel bilder ) . Du kommer att behöva producera totalt tre . Högerklicka på ordet " Sprite " i föremålen trädet till vänster , och klicka på " Skapa Sprite " från menyn som dyker upp . Ändra namnet på denna första sprite från " sprite1 "till " paddla " och klicka på " Redigera Sprite "-knappen .

    Detta öppnar sprite redaktör . Klicka på " File " och " New "för att skapa en ny ram av sprite animation . Ställ in " bredd " alternativet till 64 och "höjd " alternativet till 32 . Dubbelklicka på bilden som skapas .

    Du kommer att ges ett gränssnitt som ser en hel del som gränssnittet i Microsoft Paint eller Adobe Photoshop . Använd verktyget Paint Bucket att färglägga hela bilden grön ( eller någon annan färg du föredrar ) .

    Klicka på den gröna markeringar i menyn för att spara ditt arbete och återvända till basen Game Maker fönster .

    Använd samma procedur för att skapa ytterligare två sprites : " . vägg " som heter " boll " och en annan som heter Rita väggen ska alla röda med hjälp av Paint Bucket , och dra bollen som en cirkel med verktyget Circle . Gult är en bra färg för detta , men du kan använda vilken du vill .
    2 .
    Skapa dina objekt . Du måste skapa totalt fyra .

    Den första är att spelarens paddel . Högerklicka på ordet " objekt " från objekten trädet och välja " Skapa objekt ". Ändra namnet så att det står " playerOne . " I sprite alternativ rutan nedanför namnet , klicka på den lilla blå knappen som ser ut som ett popup- fönster med en mus över den . Detta kommer att dyka upp en lista över alla dina sprites och låter dig välja en som kommer att vara symbol för detta objekt . Välj " paddla ". Slutligen , se till att rutorna för " synliga "och " Solid " är både markerad och klicka på " OK ".

    Följ samma procedur för att skapa ett nytt objekt med namnet " aiPlayer . " Tilldela det paddeln spriten , som är grafisk .

    Återigen skapar ytterligare ett nytt objekt , namnge det " boll " och tilldela det att använda bollen spriten .

    Slutligen skapar en slutlig objekt och namnge den " vägg ". Tilldela den att använda , du gissade rätt , väggen spriten .
    3 .
    Program ner kontrollerna . För denna version av Pong , saker kommer att vistelse enkelt . Spelarens paddla kommer att följa musen runt skärmen . För att börja programmera , dubbelklicka på playerOne objektet du nyss skapade.

    under "Events ", klicka på "Lägg till händelse "-knappen . Välj kommandot " Step " som ditt evenemang trigger . Detta talar Game Maker som du vill en händelse att inträffa på varenda bildruta av animation , medan spelet är igång . Längst till höger i fönstret ser du en lista med flikar . Välj " kontroll " -fliken. Hitta ikonen som ser ut som ett papper under "code" sektionen och dra den till "Åtgärder " fönster med musen .

    En anteckning bör läggas till de åtgärder fönstret som läser " Kör en bit kod . " Dubbelklicka på detta och du kommer att presenteras med en liten text-editor . Skriv följande i :

    self. x=mouse_x

    Klicka på den gröna pilarna och ok rutorna för att spara ditt arbete och stäng koden redaktör och playerOne objekt
    <. br > 4 .
    Programmera datorspelaren . Dubbelklicka på aiPlayer objekt från objektet lista och följa samma förfarande som i steg 3 med bara en förändring . Istället för att sätta in koden från steg 3 , in följande kod i textredigerare:

    self. x=ball. x

    Detta ger oss ett särskilt utmanande Pong dator spelare . Datorns paddla kommer alltid att spåra var pucken , oavsett var den går .
    5 .
    Program boll . Bollen är den mest komplicerade delen av hela spelet.

    Dubbelklicka på bollen objektet för att öppna sitt objekt Egenskaper, klicka på "Lägg till händelse " -knappen och välj "Steg "alternativet .

    Under " flytta "-fliken på höger sida , kommer det att finnas en ikon som ser ut som en pil studsar i en vägg . Dra in det i rutan Åtgärder och den kommer att visas i listan tillsammans med förklaringen " Bounce mot fasta föremål . "

    Nästa , gå ner till " kontroll " -fliken och lägg till en annan " Kör en bit kod " handling , genom att dra ikonen som ser ut som ett papper i de åtgärder listan. Infoga följande kod :

    if ( ball. y > room0. room_height ) {
    show_message ( " Du förlorar ! " )
    game_end ( )
    }

    om ( ball. y > 0 ) {
    show_message ( " Du vinner ! " )
    game_end ( )
    }

    Detta är en liten svårare än koden innan den säger . " om bollen någonsin lämnar rummet längst ner , sedan spelaren har förlorat . Visa honom ett meddelande och avsluta spelet . Om det någonsin lämnar rummet högst upp , sedan spelaren har vunnit . Visa honom ett meddelande och avsluta spelet "


    Bollen har programmerats , men det finns bara ett litet fel : . ! den inte börja röra

    Klicka på "Lägg till händelse " -knappen och välj " Skapa "-alternativet. Gå till " flytta "-fliken och dra ikonen som ser ut som ett gäng röda pilar som pekar utåt .

    Klicka på en pil att välja en utgångspunkt riktning du vill och sätta en "speed "av 5 .

    Klicka på den gröna markeringar att gå tillbaka till de grundläggande Game Maker fönster .
    6 .
    Skapa ett rum . Högerklicka på " Rum "i objektträdet och välj " skapa utrymme ". Klicka i objektets rutan och välj väggen objektet i popup . Använd vänster musknapp för att rita en mur på vänster och höger sida av nivån .

    Klicka på objektet ask igen och välj bollen . Placera den i mitten av nivån .

    igen klickar du på objektets rutan och välj " playerOne . " Placera den i botten av nivån.

    Slutligen klickar du på objektets rutan och välj " aiPlayer . " Placera den på toppen av nivån.
    7 .
    Tryck på den gröna pilen för att testa ditt spel och ha kul !


Previous:nothing Next:hur man arbetar med flera textrutor





Relaterade artiklar


  • hur man kan övervaka nätverkshårdvara
  • hur man byter en css bakgrundsbild med javascript
  • hur man rengör PC-hårdvara
  • hur man läser ett Word-dokument med Java
  • hur man fixar upp och ner java bilder
  • hur man hittar filer i asp
  • lista med Java certifieringar
  • hur man gör ett Visual Basic Bildöverförare
  • hur man skapar en pdf- fil som COBOL programutbud
  • spelutveckling för barn